Speciális Olimpia: Egyesített labdarúgó torna


2014-12-12 20:16:09  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Speciális Olimpia: Egyesített labdarúgó torna főképe
A hazánkban mintegy 300.000 értelmi fogyatékossággal élő ember számára az egyik legfontosabb cselekvési lehetőség a sport. Állapotuk miatt azonban igen kevés lehetőség kínálkozik arra, hogy az ép emberekkel azonos körülmények között részesülhessenek a mozgás és a sport minden áldásában. Elsősorban ezen társadalmi hátrányok megszüntetésére és a sport értékeinek hasznosítására csatlakozott Magyarország a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetséghez. A mozgalom célja az, hogy bemutassa a társadalomnak: ezek az emberek saját munkájuk, szorgalmuk és kitartásuk révén nagyszerű teljesítményekre képesek. A Speciális Olimpia versenyszervezési rendszere lehetővé teszi, hogy minden sportoló teljesítményével sikert és megbecsülést szerezzen önmagának és környezetének. A mozgalom a sportot, mint eszközt igyekszik felhasználni az értelmi fogyatékossággal élők társadalomba való beilleszkedésének elősegítéséhez, a társadalmi szemléletváltás megvalósításához és az integráció erősítéséhez. Ezen célok szellemében is rendezik meg ezen a hétvégén városunkban az országos, egyesített teremlabdarúgó tornát, melyen 13 fiú és három lány csapat vesz részt. A háromnapos esemény megnyitóján dr. Jády György köszöntötte elsőként a játékosokat, a szövetség sportigazgatója beszédében úgy fogalmazott, mindenki, aki pályára lép már győztesnek tekintheti magát, hiszen élményekkel, kisebb-nagyobb sportsikerekkel gazdagodik. A nemzetközi tornát Unger Tamás alpolgármester nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, a sport sok mindenre megtanítja az embert, megmutatja, hogy fegyelemmel, kitartó munkával mennyi mindent el lehet érni.
- Az egyik legfontosabb, hogy a sport egyenlő fogalom: nincsenek egészségesek, nincsenek betegek, nincsenek kicsik, nagyok, magasak, alacsonyak. A sportban mindenkit a teljesítménye alapján ítélnek meg, épp ezért a csapatsportnak kiváló összetartó, összekovácsoló ereje van.
Az ünnepélyes megnyitót követően a Rebel-Lion TSE rövid műsorral kedveskedett a megjelenteknek, majd egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a Balla DSE labdarúgójáról, Horváth Éváról, aki 18 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Éva nyáron Antwerpenben együtt ünnepelhette csapattársaival az Európa Játékokon megszerzett magyar aranyérmet. A megnyitó után a divízionáló mérkőzésekkel folytatódott a torna, melyen eldőlt, ki melyik csoportban küzd meg a helyezésekért. A fiúknál a Pápa I. csapata Csehországgal, Szlovákiával, Győrrel került össze, a Pápa II. alakulata Tapolcával és Szigetvárral mérkőzik meg. A lányoknál a hazaiak ellenfele Szigetvár és Győr lesz. Szombaton a Sportcsarnokban reggeltől kora estig folyik majd a játék, az eredményeket a vasárnapi díjátadón ismertetik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-15 10:54:32

Átalakulhat a városi kispályás bajnokság


ajánlott cikk főképe

2020-05-04 20:10:18

Nem folytatódik az NB III-as bajnokság


ajánlott cikk főképe

2020-02-13 11:01:41

Diákolimpia elődöntőre készülnek karatékáink


ajánlott cikk főképe

2020-06-24 19:49:50

Munkába állt a Perutz FC