Vetélkedők, előadások, színes programok a Tarczy-napon


2014-12-13 19:56:51  | cikk: Babos Petra  | 


Vetélkedők, előadások, színes programok a Tarczy-napon főképe
2003 óta viseli Tarczy Lajos professzor nevét a város egyik legnagyobb általános iskolája, a Nagy László Általános Iskola és a Belvárosi Általános Iskola jogutódja. Az intézmény kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a diákok megismerkedjenek iskolájuk névadójával, annak munkásságával. Az intézmény minden évben más-más téma köré szervezi névadója tiszteletére megtartott rendezvényét, idén a Felvidék és a „Határtalanul”-program volt fókuszban. A Tarczy-nap keretében Venczel Csaba iskolaigazgató köszöntötte a szép számban megjelenteket, majd a hetényi testvériskola delegációjával közösen megkoszorúzták a híres természettudós mellszobrát az aulában. Tarczy Lajos hetényi születésű filozófus és természettudós Pápán végezte teológiai és filozófiai tanulmányait, majd hosszú éveken át tanított is városunkban.
Venczel Csaba hírportálunknak elmondta, a Tarczy-nap fontos szerepet tölt be iskolájuk életében, már nyolcadik alkalommal szervezik meg az egész napos rendezvényt.

Az iskolaigazgató örömét fejezte ki, hogy idén ismét ellátogatott hozzájuk a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola delegációja.
Czibor Angelika, a hetényi iskola igazgatója elmondta, minden évben megtiszteltetés számukra, hogy meghívást kapnak Pápára, ahol szívélyes fogadtatásban részesülnek. A két iskola között kiváló kapcsolat működik, a hetényiek minden évben részt vesznek több tarczys versenyen, rendezvényen, de a pápaiak is ellátogatnak hozzájuk.
- Számunkra nagyon sokat jelent ez a kapcsolat. Örülünk, hogy be tudjuk mutatni, milyen munkát is végzünk mi a Felvidéken, hogyan is őrizzük a hagyományokat, a nyelvet.

Gál Réka Ágota Hetényről érkezett. Réka többször részt vett a pápai szavalóversenyen, ahol mindig nagyon jól érezte magát. Örömmel jön Pápára, tetszik neki a szépen felújított iskola, ami jóval nagyobb, mint ahová ő jár. Réka volt már barokk táborban is, ahol megismerkedett a grófi család életével és a kastéllyal is – árulta el a diáklány.

Venczel Csaba hozzáfűzte még, a „Határtalanul”-pályázat keretében 805.000 forintos támogatást nyert el a pápai iskola, így tavasszal háromnapos felvidéki utazásra indul 37 hetedik osztályos tanuló, többek között Hetényre, Nyitrára, Nagysallóra és Dévényre.  
A megnyitót követően Goór Judit, a Pápai Rákóczi Szövetség titkára tartott előadást az 1848/49-es forradalom és szabadságharc felvidéki emlékhelyeiről, majd a hetényiek mutatkoztak be.

A délelőtt során számos verseny és előadás várta még a népes diáksereget. Volt Tarczy-vetélkedő, rajzverseny, kézműves foglalkozás, szépkiejtési és természetismereti vetélkedő és előadás a pápai levéltárban, ahol Petrik Iván az 1848/49-es forradalom és szabadságharc pápai emlékeiről beszélt.
Természetesen minden mai foglalkozás valamely módon a Felvidékhez, a magyarsághoz és az 1848/49-es forradalom és szabadságharchoz kötődött.
Az egész napos rendezvény eredményhirdetéssel zárult a déli órákban.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-08-31 20:55:23

Holnap reggel becsengetnek az iskolákban


ajánlott cikk főképe

2020-09-25 18:45:22

A petőfis Rátz Marcell ismét országos első helyezett lett egy prózaíró pályázaton


ajánlott cikk főképe

2020-08-27 17:17:40

600 darab tanszercsomag a rászorulóknak a Pápai Tankerületi Központ jóvoltából


ajánlott cikk főképe

2020-05-14 12:01:27

Kivágtak egy fát a Bástyán