Vajda-bérlet: A Velencei kalmár a pápai színpadon


2014-12-14 08:55:16  | cikk: mo  | 


 Vajda-bérlet: A Velencei kalmár a pápai színpadon főképe
Nincs könnyű dolga egy társulatnak, ha vidékre indul tájolni, s ezt nem nevettető vígjátékkal vagy könnyed zenés műfajjal teszi. Felmérve a közönség igényeit a művelődési házak ugyanis jobbára a szórakoztató darabokat fogadják be, egy klasszikus színmű sokszor nem az elvártnak megfelelő fogadtatásban részesül – árulta el a Komáromi Jókai Színház sajtóreferense. Majorfalvi Bálint hozzátette, éppen ezért örültek a pápai felkérésnek, ahol a Vajda-bérlet előadássorozatában kapott helyet Shakespeare Velencei kalmár című alkotásának klasszikus feldolgozása.

A határon túli, révkomáromi társulat magyar nyelven, magyar közönségnek játszik, repertoárjukat pedig tudatosan rendkívül színesre festették. Majorfalvi Bálint hangsúlyozta, társulatuk nemcsak szórakoztató darabokat, operetteket és mesejátékokat kínál a művészetbarátoknak, hanem komoly, elgondolkodtató színműveket is. A színház társulata darabjaival rendszerint bejárja a Felvidéket és eljutnak Magyarország számos településére is.

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében tegnap bemutatott Velencei kalmár című darab idén májusban debütált a nagyérdemű előtt a komáromi színház előadásában. A darab klasszikus feldolgozása William Shakespeare 1596-ban íródott művének. A Szőcs Artúr rendezte darab újszerű megfogalmazásokat, újító megoldásokat keres, azonban nem rugaszkodik el a korabeli díszletektől és kosztümöktől. A rendező nem kívánta aktualizálni művét, ellenben rengeteg kérdést boncolgat, melyekre a kulcsfigura, Shylock figurája adja meg a válaszokat – fogalmazott Majorfalvi Bálint. A Komáromi Jókai Színház sajtóreferense szerint a zsidóság és a hovatartozás kérdései merülnek fel a több, mint kétórás színműben.
- Manapság leegyszerűsödik a világ. A brazil szappanoperák megteszik hatásukat az emberi agyakra, a nézők jót és gonoszt látnak a televízióban. Itt azonban érdemes elgondolkodni Shylock figuráján, őt sokan kizárólag gonosz jellemként aposztrofálják. A darab üzenete azonban az ő létezésében, az ő tragédiájában fogalmazható meg: ő ugyanis se nem jó, se nem gonosz, a saját igazát képviseli. Egy hús-vér ember – véli a színház képviselője.

A bérletsorozat januárban a Bécsi vér című operettel folytatódik a veszprémi Petőfi Színház előadásában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-14 19:21:48

Hétfőtől bezárnak az iskolák, az óvodákról, bölcsődékről az önkormányzatok döntenek


ajánlott cikk főképe

2020-05-16 10:45:55

A koronavírus személyes történeteit gyűjti össze a Gróf Esterházy Károly Múzeum


ajánlott cikk főképe

2020-04-02 09:46:11

A járványügyi helyzet kezeléséről egyeztettek


ajánlott cikk főképe

2020-07-08 17:47:22

Munkák a Fő téren