Pápai varieté a Teleszterion szervezésében


2014-12-21 10:29:54  | cikk: Babos Petra  | 


Pápai varieté a Teleszterion szervezésében főképe
A Teleszterion Színházi Műhely is csatlakozott Pápa város 800 éves jubileumi programsorozatához. Ennek kapcsán szombat délután Pápai varieté címmel felolvasó színházat tartottak a HEMO-ban. A varietén Pápáról szóló történetek elevenedtek meg a színpadon, Komáromi Sándor, Móczár Bence és Tegyi Kornél tolmácsolásában, az aláfestő zenét pedig Dabóczy Orsolya szolgáltatta zongorán.
Komáromi Sándor érdeklődésünkre elmondta, Pápa színháztörténete nagyon színes és izgalmas. A varieté ezen előadása a színháztörténelem hőskorából merít, a 19. század színházi hangulatából.
- Kapolcson, a Művészetek Völgyében volt már hasonló felolvasó színházi programunk, ami nagyon sikeres volt, ott olvastunk Pápáról szóló szövegeket, s gondoltuk, utánajárunk. Gyorsan rá is bukkantunk Nádasdi Lajos könyvére, ami szintén sok történetet tartalmaz, illetve a Borzasztó torony című könyvből is szemezgettünk.

A felolvasás során Kabos Gyula és Molnár Ferenc alakja is felbukkant. Komáromi Sándor szólt arról az emberről, aki a pápai színtársulatot vezette, ő Komáromi Samó volt, aki az 1800-as években élt. A Teleszterion Színházi Műhely vezetője nagyon megörült ennek a véletlen egybeesésének, s néhány vonásában még magára is ismert.

Komáromi Sándor a 2014-es év kapcsán elmondta, nagyon sűrű időszakot tudhatnak maguk mögött. Felléptek a március 15-ei, az augusztus 20-ai városi ünnepélyen, részt vettek az Őszi Dionüszia fesztiválon, s még sok szereplésen vannak túl. Elmondta, idén először a vasvári fesztiválon is szerepeltek, ahol a Szélkötő kalamona az év legjobb előadásának járó díjban részesült. Kiemelte, hogy a pécsi művészeti iskolával együttműködést kötöttek, ami nagy változást hozott az életükben.
- Másik nagy projektünk a GB-ház kialakítása. Egy soproni vállalkozóval kötött együttműködésünk szerint egy családi házat felújítunk. Ezt alkalmassá tesszük lakhatásra, s ott, mint oktatási helyszínen dolgozunk. A nyár folyamán nagyon sok munkát elvégeztünk az épületben, most már ebben a házban zajlanak az elméleti oktatásaink. A város felé benyújtottunk egy olyan igényt, mely szerint egy állandó színházzá válnánk, s egy olyan helyet keresünk, amit színházként tudnánk definiálni.

A program a szülőkkel és a meghívott vendégekkel közös teázással és beszélgetéssel zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-13 22:43:15

A pápai kórház megtette a szükséges óvintézkedéseket a betegek és dolgozók védelmében


ajánlott cikk főképe

2020-05-04 14:49:23

Elkezdődött a 2020-as rendhagyó érettségi vizsgaidőszak


ajánlott cikk főképe

2020-07-02 17:42:25

Színes programok a munkácsys Erzsébet táborban


ajánlott cikk főképe

2020-05-21 13:50:45

A tarczys Hatvani Márk országos első helyezett informatikából