Fontos tudnivalók a pirotechnikai termékek felhasználásáról


2014-12-29 14:13:37  | cikk:  | 


Pirotechnikai termékeket egyre többen használnak az év végi ünnepek alkalmával, ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy mely típusú pirotechnikai terméket mikor lehet jogszerűen vásárolni és működtetni.

Alapvető előírás, hogy petárdát továbbra sem birtokolhat magánszemély. Vannak azonban olyan pirotechnikai termékek, amelyek használata csekély vagy alacsony kockázattal jár, zajszintjük és hatóanyagtartalmuk is alacsony, így egész évben vásárolhatók, használhatók és olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten csak ilyen termékek forgalmazására hoztak létre. Ezek az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékek, mint pl. a tortagyertya, amit már 14. évét betöltött személy is vásárolhat, használhat. A 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek, mint pl. a római gyertya, röppentyű, tűzforgó szintén szabadon vásárolhatók és használhatók, de csak 16. életévét betöltött személyek számára. A 3. pirotechnikai osztályba tartozó termékek használata már közepes kockázattal jár, zajszintjük is magasabb, bár az egészségre még nem ártalmas. Ezeket nagyobb, nyílt területeken szabad használni. Ilyenek a bombatelepek, magas hatóanyag-tartalmú rakéták. Ezek azok a termékek, amelyeket csak 18. évüket betöltött személyek vásárolhatnak meg kizárólag december 28. és 31. között, használni viszont csak december 31-én este 6 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet. 4. osztályba tartozó termékeket továbbra is csak szakképzett pirotechnikus használhat. Működési engedély birtokában üzletekben, vásárokon és piacokon csak 1. és 2. osztályba sorolt termékek forgalmazhatók. Év végén azonban a rendőrség bevásárló központok környékén felállított konténerre is engedélyezheti a forgalmazást.  A fel nem használt, illetve hibás termékeket a szilvesztert követő 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell vinni, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni. Erről a forgalmazás helyén jól látható információt is el kell helyezni, feltüntetve a visszavétel helyét és időpontját.  A pirotechnikai termékek felhasználása előtt ajánlott a használati utasítást elolvasni és az abban írtak szerint eljárni a biztonságos működtetés érdekében. Fontos, hogy sérült terméket senki ne használjon.

Az, aki a tilalom ellenére petárdát birtokol, vagy 3. osztályba tartozó terméket az engedélyezett napokon túl használ, vagy birtokol, 150.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, a terméket pedig el kell kobozni.

Képek:

nincsenek képek

A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-30 08:18:02

50 helyett 116


ajánlott cikk főképe

2020-03-12 14:39:04

Évértékelő állománygyűlés Pápán


A pápai nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a 38 éves lovászpatonai lakost.

Egy állampolgár értesítette a rendőrséget 2020. június 15-én délután, hogy Lovászpatonán található boltjának pénztárgépéből az elmúlt hónapokban ismeretlen tettes összesen több mint százezer forint...

2020-06-17 11:32:20

Kasszából lopott pénzt a férfi, a rendőrök elfogták


ajánlott cikk főképe

2020-03-09 13:55:57

Nőnapi ajándék a rendőröktől!