Óriási szakmai- és közönségsikerrel kezdte az újévet a pápai fúvószenekar


2015-01-02 13:27:04  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Óriási szakmai- és közönségsikerrel kezdte az újévet a pápai fúvószenekar főképe
Hatalmas sikerrel nyitotta az újesztendőt Pápa Város Fúvószenekara. A már hagyományos Újévi Fúvós Show-ra ezúttal a legnépszerűbb ABBA dalokat dolgozták fel, de Horváth Adriánék ezúttal rátettek egy lapáttal és a koncerttel minősíttették is magukat a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség szakmai zsűrijével. Nagy várakozás előzte meg tehát az újévi koncertet, s nemcsak a közönség, hanem a zenészek és a szakemberek részéről is.

A zenekar ezúttal is igazi show-t varázsolt a színpadra, a fúvósok mellett a vonós szekciót a JMSZK Kamarazenekara alkotta, vokálnak pedig Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskarát kérte fel az együttes. A világszerte ismert nóták Kövendy Eszter és Ekanem Bálint Emota előadásában hangzottak el, a táncos betéteket a Rebel Lion TSE fiataljai adták. A dalok köré mókás maffiatörténetet is kerítettek, s ebben igazán remekelt a két ifjú: Tegyi Kornél és Móczár Bence. A lendületes, kiváló műsor, a mindenki számára ismerős dalok vastapsra késztették a közönséget, s ha nem a színházteremben lett volna az előadás, tán még táncra is perdült volna a nagyérdemű a kétórás koncerten.

-Mindig nehéz döntés, hogy mit tűzünk éppen műsorra, de alapvetően spontán ötletekből alakul ki. Az egy másik kérdés, hogy aztán mindig leutánoznak bennünket. Ahogy kitaláltuk, hogy ABBA, a Madách Színház is egyből a műsorára tűzte, de ugyanígy voltunk a Blues Brothers-szel is, amikor előadtuk, utána mindenki ezt kezdte énekelni – mesélte nevetve a koncert után megkönnyebbülve Horváth Adrián, hozzátéve – férfiasan bevallom, nekem tetszett a Mamma Mia című film, és úgy éreztem, olyan zenei alapot ad, amit rá lehet ültetni a zenekarra, és ezt a kor nélküli zenét szeretni fogják az együttes tagjai is.
A karnagy hozzátette, ezúttal sokkal nyugodtabban készültek a koncertre, mert gyorsan összeállt a darab, s a közreműködőkkel is jól tudtak együttdolgozni.
-Elképzeltük, hogy milyen hangzásokat szeretnénk, így került bele a vonószenekar, ami nagyon szépen lágyította a hangzást, aztán kellett egy vokál is, és szép nagy létszámú vokálkórusra találtunk a vegyeskarban. Szerencsére mindenki nagyon jól fogadta az ötletet és csatlakozott hozzánk a közös produkcióhoz.

Az ABBA show-val olyan műsort kívánt a zenekar színre vinni, mely egy szakmai minősítésen is megállja a helyét. Horváth Adrián már a korábbi újévi koncertek kapcsán is gondolkodott azon, hogy minősítést kér a zenekarról, de most érezte azt, hogy a csapat igazán megérett a feladatra, a produkció pedig olyan teljesnek ígérkezett, hogy vállalták a megmérettetést. Így a szórakoztató, show kategóriában a ”C”, vagyis felső kategóriát jelentő nehézségi fokra jelentkeztek. S el is nyerték, méghozzá kiemelt arany fokozattal!

A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség háromtagú zsűrije - élén Dohos László elnökkel - elvarázsolva nézte az előadást. A szakemberek az intonáció, a dinamika, a hangzás, a ritmus és együttjátszás, a karmester és a zenekar együttműködése, valamint a műsorválasztás, stílus, előadásmód és összhangzás alapján bírálták el a produkciót. Az értékelésnél pedig úgy fogalmazott az elnök, igazi újévi ajándékot kaptak a pápai zenekartól.
-Nagyon jól éreztem magam a koncerten. Tudtam, hogy szilveszter volt, újév van, de ennyi sok bájos, kedves meglepetésre nem készültem. Bár szórakoztató kategóriáról van szó, azért ez komoly dolog. Ugyanúgy be kell állítani a szólamokat, meg kell tanulni a hangszeres betéteket, ki kell művelni zeneileg az előadást, tartani kell a dinamikát, figyelni az intonációra. Ezek mind ismert dalok voltak, és ezeket megfelelően kell hangsúlyozni. Az értékelés egyébként egy húsz évvel ezelőtt kidolgozott rendszer alapján történt, ezt a rendszert a szövetség közgyűlése fogadta el.
Dohos László szerint a pápai fúvósok előadásán ők is tanultak arról, hogy mi minden is fér bele a show kategóriába. Így például a könnyed stílusú narrátor szerep, a fiatalos, ruganyos lendület. Az elnök a fúvószene világában e könnyű műfajt a gesztenyepüréhez hasonlította, élvezeti cikknek nevezte, melyet mindenki szeret, azt azonban kiemelte, ehhez is nélkülözhetetlen a művészi kidolgozás. És Pápa Város Fúvószenekara ezt nyújtotta újévi produkciójával.

Mógor-Schmidt Katalin, a Pápai Fúvósok Egyesületének elnöke zenésztársaihoz hasonlóan nagy örömmel fogadta a sikert. Mint mondta, ez az elismerés kötelezi is a zenekart, szeretnék ezt a színvonalat megtartani és méltóak lenni a kiemelt arany minősítéshez minden műsorukkal.

A közönség által vastapssal jutalmazott produkciót január 1-jén teltház előtt mutatta be a zenekar, ma este pedig ismét megtelik majd a JMSZK színházterme nézőkkel az ABBA show-n. Pápa Város Fúvószenekara éppen ezért január 31-én még egy előadást is tart, arra még korlátozott számban kaphatók jegyek – tudtuk meg az egyesület elnökétől.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-11-06 23:18:56

"A kőház épülése a lelki ház gyarapodását szolgálja" - Steinbach József püspök volt a vendég


ajánlott cikk főképe

2018-11-22 22:01:37

A megye településeinek egyharmada indult a közterület-szépítési versenyen


ajánlott cikk főképe

2018-10-20 19:03:02

A nemzetközi iskolában jártak a tarczysok


ajánlott cikk főképe

2018-11-13 10:05:24

Dr. Ferenczi Sándor huszárezredorvosra emlékeztek a városbarátok


PÁPA időjárás