Tánc-Zene-Kép - Ex libris és kisgrafika kiállítás a könyvtárban


2015-02-10 19:26:49  | cikk: pgya  | 


Tánc-Zene-Kép - Ex libris és kisgrafika kiállítás a könyvtárban főképe
Délután nyitották meg a Jókai Mór Városi Könyvtárban Krajcsik Tiborné és Kundermann Jenő Tánc-Zene-Kép című kisgrafikai kiállítását. A megjelenteket Dr. Hermann István, a könyvtár igazgatója köszöntötte a meghívóban beharagozott Padné Szabó Mária tanárnő helyett, aki Ajkáról a bizonytalan időjárási viszonyok miatt nem tudott Pápára átutazni. A könyvtár igazgatója olvasta fel Padné tervezett beszédét is, amelyet a megnyitóra írt.
- A mai kiállításhoz úgy válogattuk Krajcsi Tiborné és Kundermann Jenő gyűjteményéből az ex libriseket, ezeket a kisgrafikai remekeket, vagyis könyvjegyeket, hogy azok a zene, a tánc és a képalkotás összetartozását fejezzék ki. Mindhárom a művészet önálló ága, mégis sok a közös vonásuk. A legfontosabb talán a ritmus. Ez a zenénél, a táncnál teljesen egyértelmű, a képalkotásnál, ezen belül a grafikánál némi magyarázatra szorul – hangzottak el a bevezető gondolatok a levélből.
Padné Szabó Mária a falon elhelyezett rézkarcok és litográfiák között felhívta a figyelmet azokra, amelyeket a művész érzékelhetően lassú tempóban, minden mozdulatot előre megtervezve vezette vésőjét, mert a nagyon kemény anyagba „írt” vonalat már nem lehet módosítani. „De megfigyelhetjük a linómetszeteken azt is, hogy az alkotó könnyű kézzel, szinte játékosan készít képet. Ebből meg már arra is következtethetünk, hogy egy-egy ex libris témája meghatározza azt is, hogy milyen technikát választ hozzá a művész a megrendelővel közösen” - vezette be a közönséget az ex librisek rejtelmeibe Padné Szabó Mária, Dr. Hermann István tolmácsolásában, aki a levél felolvasása közben többször személyes élményeit is megosztotta a jelenlevőkkel.
A könyvtár elsősorban a befogadás helye. A könyvek, folyóiratok, napilapok, hanghordozók mellett most tablókat, azokon ex libriseket, képeket, hangszereket láthatunk, észrevétlenül is halk, kellemes zenét csempészve a könyvtár csendjébe.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet PÁPA időjárás