Télűzés az Erkelben


2015-02-23 20:45:55  | cikk: Babos Petra  | 


Télűzés az Erkelben főképe
Rendhagyó farsangi programmal űzte el a telet a Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola diáksága. A délelőtt az alsó tagozatosok prezentációt hallgattak meg a régi farsangi népszokásokról Dávid Tamásné, a 2. b osztály tanítójának tolmácsolásában.
-A régi szokásokat egyre több településen elevenítik fel szórakozás céljából. Bemutattam nekik a tuskó– és rönkhúzás szokását, beszéltünk az álesküvőről, a tüzeskerékről és a kiszézésről, valamint a bábégetésről. A gyerekek a farsangi szokások közül a busójárást ismerik a legjobban, ami 2009 óta a kulturális szellemi örökség része. A tikverőzés szintén hagyomány, a hiedelem szerint a tyúkok megverése a termékenységet növeli, és ugyanezt a célt szolgálja, hogy a maskarások botjukat meglengetik a lányok szoknyája alatt. A bekormozás az ártó szellemek és a betegségek távoltartása miatt fontos, ezért mi is bekormoztuk a 2. z osztályos gyerekek arcát – mondta Dávid Tamásné. Az idei évben kiszebábot is égetett az Erkel iskola az udvaron. S mivel a legtöbb farsangi népszokás célja a gonosz, ártó, hideg elűzése, ezért náluk is minden gyerek egy papírra felírta, hogy mitől szeretne megszabadulni, azt a kiszebáb kötényébe tették, s elégették, elűzve ezzel a telet is és a rosszat is.

Délután aztán tovább folytatódott a farsang. Ellepték az aulát a kis kéményseprők, királylányok és egyéb mesefigurák, állatkák, hiszen a jelmezes felvonuláson minden osztály részt vett, s együtt táncoltak, mulattak.
Kántor Bianka 4. a osztályos kislány a betegséget és minden rosszat felírt a papírra, amit nem szeretne többé az életében. Bianka egyébként ősembernek öltözött a farsangra, jelmezét nagymamája varrta. A mosolygós lány elmondása szerint nagyon jó volt a mai program.
 A farsangi kavalkád az osztálytermekben folytatódott sorversenyekkel, fánk– és süteményevő versennyel és persze sok mókával, nevetéssel.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-10-03 16:54:14

Kezdődik a Korvin utca felújítása


ajánlott cikk főképe

2019-01-27 22:08:02

Séta és mécsesgyújtás a holokauszt emléknapján - Elkezdődött a Holokauszt emlékév


ajánlott cikk főképe

2018-10-20 21:40:07

Gólyabál a Közgázban


ajánlott cikk főképe

2018-10-18 13:39:32

Jól pörgött az Észkerék


PÁPA időjárás