Közlekedésbiztonsági előadás mozgáskorlátozottaknak


2015-03-04 21:59:18  | cikk: HuHa  | 


Közlekedésbiztonsági előadás mozgáskorlátozottaknak főképe
A gyalogos és kerékpáros közlekedés biztonságára helyezte a hangsúlyt az idei évben az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága és ennek jegyében a helyi kapitányságok előadások, tájékoztató programok és akciók során hívják fel a figyelmet a közlekedés legveszélyeztetettebb szereplőinek biztonságára.

E program keretében a Pápai Rendőrkapitányság is szervez baleset-megelőzési akciókat, előadásokat, ma például a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete Pápai Csoportjánál tartott tájékoztatót Császárné Elek Veronika kiemelt megelőzési főelőadó. Az alezredes elmondta, fontosnak tartották, hogy a mozgássérülteket is bevonják a programba, hiszen ők a gyalogosok között is a legsérülékenyebbek közé tartoznak, bár Pápán és környékén nagyon ritka, hogy közlekedési baleset áldozataként mozgáskorlátozott személlyel találkoznak.
-Célunk az, hogy a kerekesszékkel közlekedőket, mozgássérülteket minél tudatosabb közlekedésre bíztassuk, hiszen ők nagyon védtelenek, egy váratlan közlekedési szituációban nem tudnak félreugrani, elszaladni, így ők fokozottan ki vannak téve a forgalom veszélyeinek.

Az alezredes a KRESZ előírásairól tájékoztatta a szép számú megjelentet, elmondta, hogy a kerekesszékkel közlekedők gyalogosnak minősülnek, így nekik a járdán kell közlekedniük. Azonban, ha a járda állapota nem teszi lehetővé a kerekesszékkel való mozgást, az úttesten is haladhatnak, ám ekkor az új jobb szélét kell igénybe venniük és még fokozottabb óvatossággal kell közlekedniük, hiszen a járművek által is használt úttesten több veszélyhelyzetnek vannak kitéve. Császárné Elek Veronika azt javasolta, a mozgáskorlátozottak mindig tervezzék meg útjukat és inkább válasszák a hosszabb, de járdán, kerékpárúton való, biztonságos körülmények közötti közlekedést.
Az előadáson szó esett a mozgássérült járművezetők illetve a mozgássérülteket szállító járművek közlekedéséről is. Rájuk megengedőbb szabályok vonatkoznak, olyan helyen is parkolhatnak ahol más járművek nem, megállhatnak a járdán is bizonyos körülmények között, ám minden szabályt ezek a járművek sem hághatnak át.

A mozgássérültek pápai csoportjának tagjai örömmel fogadták a tájékoztató előadást, vezetőjük, Dolgos Gyuláné úgy fogalmazott, köszönik a rendőrkapitányság kezdeményezését, hiszen így szakértőtől hallják, milyen szabályok betartásával, hol kell közlekedniük és mit tehetnek a balesetek elkerülése érdekében.
Az előadás mellett egy kis játékra is invitálta az alezredes a klub tagjait, KRESZ tesztet tölthettek ki és kipróbálhatták az úgynevezett részeg szemüvegeket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-01 18:04:08

Adófórum az online számlázásról


ajánlott cikk főképe

2020-04-09 19:08:50

A Pápai Hús sonkával mond köszönetet az ESZI dolgozóinak


ajánlott cikk főképe

2020-03-12 19:14:54

Előkészítették a futópálya nyomvonalát


ajánlott cikk főképe

2020-07-08 17:47:22

Munkák a Fő téren