Jubileumi zongoraverseny a Bartókban


2015-03-09 22:09:25  | cikk: Babos Petra  | 


Jubileumi zongoraverseny a Bartókban főképe
A Pápai Bartók Béla Zeneiskola adott otthont a háromévente megrendezendő zongora négykezes és kétzongorás verseny területi fordulójának. Az országos megmérettetést tizedik alkalommal tartják meg, a program az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett és anyagilag támogatott tanulmányi verseny. A rangos megmérettetésre 42 pár, vagyis 84 növendék nevezett, többek között Székesfehérvárról, Piliscsabáról, Győrből, Esztergomból, Sopronból, Sárvárról, Vasvárról, Szombathelyről, Balatonkeneséről és Balatonalmádiból. A Bartók Béla Zeneiskola minden évben képviselteti magát a nívós verseny előválogatóján, s az eddigi években mindig továbbjutottak a pápai növendékek az országos rendezvényre, melyre idén hét pápai páros nevezett. 

A pápai fordulóról Falakiné Piltman Erika tanszakvezető, szervező elmondta, a versenyt Balassagyarmaton rendezik, selejtezőit a héten tartják. A diákok nyolc korcsoportban versengenek a háromtagú zsűri előtt. A versenybizottság elnöke Hargitai Imre zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, egyetemi docens volt. Az ő munkáját segítette dr. Dominkó István zongoraművész, egyetemi adjunktus, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Zenei Tanszékének tanára és Várayné Szüts Katalin, a Győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének zongoratanára, igazgatóhelyettes tanszékvezetője is.
- Van egy a versenybizottság által választott kötelező darab és egy szabadon választott, melynek annyi volt a kritériuma, hogy más korszakból legyen, mint a kötelező. A verseny különlegessége a VII. korcsoport, mivel ott diák-tanár együtt zongorázik – tette hozzá a szervező.

Az ünnepélyes megnyitón Recse Nóra és Gál György Ádám zongorázott. Ezt követően Hetyei József iskolaigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Egyházi Andrea, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pápai Tankerületének igazgatója szólt a versenyzőkhöz, aki örömét fejezte ki, hogy ismét a pápai iskola ad otthont ennek a színvonalas tehetségkutató versenynek. Egy ilyen megméretetés mindig kiváló szakmai fórum is, amelyen sok kiemelkedő produkciót hallhatnak, amelyen mérlegre kerül az egyén tehetsége, amelyet a zene iránti szeretet, tisztelet és alázat színesít, a tanár szerepe, s a szakmai irányítása és kettejük együttműködésének sikeressége.

Stankovics Luca és Huszár Zsófia nagyon sokat készültek a versenyre tanító nénijeik segítségével. A fiatal lányok elmondták, nem könnyű a négykezes zongorázás, de remélik, hogy jól együtt tudnak majd dolgozni. Ők Csajkovszkij: Fuvolák táncát és Kurtág György: Szvitt III.- IV. tételét játszották.

Várayné Szüts Katalin, a Győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének zongoratanára, igazgatóhelyettes tanszékvezetője kérdésünkre elmondta, a zsűrinek nem volt könnyű dolga, a növendékek nagyon felkészültek voltak. Hozzátette, a versenyen szubjektív értékelés született, mivel a zenehallgatás mindenkinek más és más.
- A legértékesebb produkciók mindig hamar kirajzolódnak az átlagból. Fontos, hogy a párosok figyeljenek egymásra, tudjanak együtt játszani. Mivel a zeneiskolában a négykezest nem oktatják, ez mindenképpen külön felkészülést jelent. Lényeges még a technikai felkészültség, a ritmika, a harmónia és a hallás.
Az egész napos verseny a késő délutáni órákban zárult. Az országos döntő április 17. és 19. között lesz Balassagyarmaton.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-11-27 11:56:00

Helyére került a város karácsonyfája


ajánlott cikk főképe

2019-09-28 10:07:20

Köszönet a testületi tagok munkájáért


ajánlott cikk főképe

2019-09-23 17:12:51

Ruha-és bútoradományt hozott a Teuton Lovagrend


ajánlott cikk főképe

2020-01-15 21:20:25

Túl minden határon - Vujity Tvrtko Pápán járt


PÁPA időjárás