MSZP: méltó örökösök vagyunk-e a szabadság szelleméhez?


2015-03-15 08:09:21  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


MSZP: méltó örökösök vagyunk-e a szabadság szelleméhez? főképe
A Magyar Szocialista Párt pápai szervezete az Esterházy-kastély előtt álló Petőfi-szobornál is megemlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulójáról. A szombat délutáni ünnepségen Grőber Attila önkormányzati képviselő, helyi MSZP-elnök mondott beszédet.
– Az ünnepek olyan pillanatok az életünkben, amikor megállunk, s mint egy kilátóról körülnézünk, megpróbálunk messzire tekinteni. Különösen így van ez, ha nemzeti ünnepről van szó, mert akkor a hőseinket ünnepeljük. Azokat a hősöket, akik egy nemzet függetlenségéért, szabadságáért, fejlődéséért dolgoztak. Sokan voltak ilyenek. Voltak ismert, nagyformátumú politikusok, írók, művészek, s voltak ismeretlen hősök, földműves parasztok, céhes legények és mesterek, nyomdászok, falusi tanítók. Ezekben az ünnepi pillanatokban rájuk emlékezünk, az ő hősiességükből és szabadságszeretetükből merítünk erőt több mint másfélszáz esztendeje – fogalmazott a szónok, majd rövid történeti áttekintést nyújtott a forradalom előzményeiről.
Grőber Attila kiemelte, a reformkor és március hősei nem mindig kedvelték egymást, sőt, nagyon-nagyon sok mindenben ellentétesen gondolkodtak. – És mégis, ennek ellenére is képesek voltak együttműködni, közösen dolgozni, mert pontosan tudták, a nemzetnek a hon minden polgárát magába kell foglalnia: a nemest, a parasztot, a gazdagot, a szegényt, a svábot, a szlávot, a Pilvax-ifjakat és a centralistákat, a konzervatívokat és a liberálisokat. Ők, a mi 48-as hőseinek – különbözzenek is bármennyire egymástól – 1848 márciusában nemzetet teremtettek. A mi magyar nemzetünket. Megmutatták nekünk, hogy a demokrácia nemcsak a polgári jogok összessége, nemcsak szólás és sajtószabadság, nemcsak felelős kormány létrehozása. A demokrácia életforma, olyan életforma, melyben tiszteljük egymást, tiszteljük a másként gondolkodókat, mert mi együtt, közösen alkotjuk a nemzetet. Belátták, hogy a demokrácia kooperáció, együttműködés is, s aki erre az együttműködésre képtelen, az akármilyen hangosan és akármilyen sokszor is mondja el magáról, valójában nem demokrata és nem is lesz az soha! – hangsúlyozta.
A Magyar Szocialista Párt pápai elnöke megjegyezte, 1848 hősei egy erős és szabad Magyarországot akartak. – Tegyünk fel magunknak néhány kérdést, hogy eldönthessük, méltó örökösök vagyunk-e a szabadság szelleméhez. Képes-e Magyarország anyagi biztonságot teremteni valamennyi polgára számára? Képes-e Magyarország megakadályozni, hogy százezrek hagyják el az országot a jobb megélhetés reményében? Képes-e Magyarország felszámolni a korrupciót? Egyenlő esélyeket biztosít-e az állam mindenkinek a tanuláshoz? Tudom, valamennyien képesek vagytok ehhez hasonló kérdéseket feltenni. Legyetek bátrak, tegyétek fel ezeket a kérdéseket magatoknak, barátaitoknak és mindenkinek, akit Magyarország sorsa érdekel. S amikor valamennyi kérdésre igennel tudunk válaszolni, akkor, talán akkor mondhatjuk, hogy méltóak vagyunk 1848 örökségéhez – mutatott rá Grőber Attila.
Az ünnepi gondolatok után a szocialisták jelenlévő vezetői megkoszorúzták a Petőfi-szobrot.

Képek:


Címkék: MSZP | nemzeti ünnep
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet