Változnak a szociális ellátás térítési díjai, új helyen a házkezelőség, bővül a Pápai Városfejlesztő Társaság tevékenységi köre – üléseztek a képviselők


2015-03-20 22:11:46  | cikk: HuHa  | 


Változnak a szociális ellátás térítési díjai, új helyen a házkezelőség, bővül a Pápai Városfejlesztő Társaság tevékenységi köre – üléseztek a képviselők főképe
Két rendőrt jutalmazott a városvezető a ma délelőtti képviselő-testületi ülés napirendjeinek megtárgyalása előtt. Fekete Ernő rendőr főtörzsőrmester és Baráth Balázs rendőr törzsőrmester, körzeti megbízottak a közelmúltban elfogtak két férfit, akik nagy mennyiségű hulladékot raktak le illegálisan egy közeli település külterületén. Áldozó Tamás elismeréssel szólt a két rendőr munkájáról, mint mondta, az illegális hulladéklerakás nagy probléma a városban és környékén, az ellene való fellépés kevés sikerrel jár, éppen ezért is érdemelnek elismerést a képviselő-testület nyilvánossága előtt is azok, akik e küzdelemben ilyen eredményesen lépnek fel. A polgármester hozzátette, ahogy korábban, úgy a következő időszakban is fontosnak érzi a város, hogy megbecsülését fejezze ki azoknak a rendőröknek, akik tevékenysége a közvélemény megelégedésével találkozik.

Az ülésen a városatyák elfogadták a Városgondnokság átszervezésének első lépéséhez szükséges rendelet-módosításokat. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a házkezelőségi feladatok a Városgondnokság hatásköréből átkerülnek a Polgármesteri Hivatal emberi erőforrás osztályára. A cél az önkormányzat lakásgazdálkodási tevékenységének hatékonyabbá, gazdaságosabbá tétele, ugyanakkor a Városgondnokság további átalakítása is várható a jövőben, a szervezettebb, hatékonyabb településüzemeltetési feladatellátás érdekében.   

A képviselők egyhangúan megszavazták a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről és a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló rendelet módosítását. Mint ismeretes, az előző ülésen már döntöttek a pénzbeli szociális ellátások rendeletéről, a települési támogatások új rendszeréről. Most az Egyesített Szociális Intézmény szolgáltatásainak díjtételeiről szóló rendelet elfogadása volt napirenden, melyet április 1-jéig kell megállapítani. Az új térítési díjak a jogszabály szerint nem haladhatják meg a szolgáltatási önköltséget, a szakemberek ez alapján tettek javaslatot a díjtételekre. A napirend tárgyalása során Áldozó Tamás elmondta, a város évi 220 millió forintot költ szociális kiadásokra, ebből 154 millió forintot tesz ki az ESZI támogatása. Az új térítési díjak kialakításánál törekedtek a szociális szempontok figyelembe vételére, ugyanakkor az elvárás az, hogy a díjat lehetőleg azok fizessék meg, akik igénybe veszik ezeket a szolgáltatásokat. E szolgáltatások közé tartozik az idősek otthonában, a hajléktalan személyek átmeneti szállásán, az idősek klubjában, a fogyatékosok nappali intézményében történő ellátás, az étkeztetés, étel kiszállítás, házi segítségnyújtás, személyi segítés, a szállítás és a támogató szolgáltatás. Egyes szolgáltatások esetében méltányossági díjakat is megállapítottak az egy főre jutó jövedelem figyelembe vételével.

A személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatások közé tartozik a bölcsődei ellátás is, ezzel kapcsolatban a képviselők több kérdést is felvetettek az ülésen. A törvény szerint a bölcsőde esetében külön térítési díjat lehet megállapítani az étkezésért és a gondozásért, ez utóbbiért azonban a város, ahogy eddig sem, a továbbiakban sem tervez térítési díjat fizettetni a kisgyermekes családokkal. Áldozó Tamás kiemelte, Pápa városa legkevesebb 96 millió forinttal járul hozzá évente a bölcsődei ellátáshoz.

A képviselő-testület tudomásul vette a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségének tájékoztatóját a szervezet 2014. évi tevékenységéről, a polgármester szavait megerősítve több képviselő is köszönetet mondott a tűzoltók munkájáért. Áldozó Tamás úgy fogalmazott, a katasztrófavédelmi kirendeltség és az önkormányzat, illetve intézményei között kitűnő az együttműködés, a városban nem érzékelhető, hogy 2011-től nem városi fenntartásban működik a szervezet. Az együttműködés elismerése az önkormányzat részéről anyagi és erkölcsi elismerésben is megnyilvánul, a kirendeltség pedig minden rendelkezésre álló eszközével segíti az önkormányzat munkáját. Ez nem csak a katasztrófa helyzetek elhárítását jelenti, hanem többek között a veszélyes fák kivágásánál való közreműködést, a városrészi napok programjainak színesítését az ismeretterjesztés, megelőzés jegyében.

Vegyes ügyek között fogadta el a testület a Települési Értéktár Bizottság tevékenységéről szóló beszámolót és ismét megfogalmazódott, hogy nagyobb aktivitással várják a lakossági javaslatokat a helyi értékekre vonatkozóan.

A képviselő-testületnek szándéknyilatkozatot kellett tennie az illetékességi területén működő köznevelési intézmények működtetésével kapcsolatban. A témával hosszan foglalkoztak a képviselők, a polgármester elismerte, a kérdéssel kapcsolatban vannak dilemmák, vannak még nem ismert feltételek, de ezek megismerését követően és a működési hozzájárulás összegének ismeretében a testület korrigálhatja döntését. A működési hozzájárulás 2012-től 27 millió forint volt havonta, kéthavi hozzájárulást azonban pályázati forrásból visszakapott az önkormányzat. A határozati javaslatot - mely szerint a város a rendelkezésre álló saját és átengedett bevételek terhére a 2015/2016. tanévtől az illetékességi területén működő köznevelési intézmények vonatkozásában a működtetést nem képes vállalni – két tartózkodás mellett fogadta el a testület.

A munkaértekezleten döntöttek az önkormányzat belépéséről a Mária Út Közhasznú Egyesületbe, a bölcsődék alapító okiratainak módosításáról és a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. tevékenységi körének bővítéséről. A 100 százalék önkormányzati tulajdonban lévő cég tevékenységi köre építőipari tevékenységekkel bővül. Ezt az indokolja, hogy a városban tervezett járdaépítéseket erre a társaságra kívánja bízni az önkormányzat. Áldozó Tamás polgármester elmondta, szeretnék, hogy a járdaépítési munkálatok egész évben folyhassanak, ehhez a megfelelő munkaszervezet kialakítása már zajlik a cégnél.

Az ülésen szó esett arról is, hogy az önkormányzat csatlakozott a Pápai Weöres Sándor Általános Iskola Víz világnapi kezdeményezéséhez, s ennek jegyében arra kérik a Városháza munkatársait és a képviselő-testület tagjait, hogy hétfőn (március 23-án) öltözzenek kékbe, jelezve, hogy fontosnak tartják a víz védelmét, az ivóvízkészletek megóvását. Az Öltözz kékbe! elnevezésű akcióhoz közös fotókészítés is tartozik, melyet a Városháza udvarán tartanak hétfőn 16 órakor.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-18 15:24:47

Augusztusban lehet az első városi nagyrendezvény


ajánlott cikk főképe

2020-02-25 19:59:59

Energetikai felújítás a Türr kollégiumában


ajánlott cikk főképe

2020-04-02 16:59:36

Néhány hét múlva már működik az okoszebra


ajánlott cikk főképe

2020-03-15 12:30:58

Aki teheti ne vigye óvodába, bölcsődébe gyermekét - Unger Tamás alpolgármester sajtótájékoztatója