Hamarosan átadják a Csillag Szolgáltatóházat


2015-03-21 19:45:02  | cikk: HuHa  | 


Hamarosan átadják a Csillag Szolgáltatóházat főképe
Az építkezés befejezéséhez közelednek a kivitelezők a Rigó lakótelepen kialakítandó Csillag Szolgáltatópont és Szolgáltatóháznál. A szociális és közösségi funkciókat ellátó épületet a Komplex humán szolgáltatások fejlesztése Pápa város szegregátumi településrészén elnevezésű TÁMOP-projekt keretében hozzák létre két önkormányzati lakás átalakításával. A cél, hogy olyan szolgáltatásokhoz is hozzáférjenek a szegregátumban élők, amelyekre otthonaikban nincs lehetőség. Így például mosási, vasalási, tisztálkodási lehetőséget biztosít majd a ház, mindemellett pedig közösségi terme helyet ad különböző képzéseknek, programoknak, iskola utáni tanulásnak, felzárkóztatásnak, vagyis a társadalmi hátrányok leküzdését támogató szolgáltatásoknak.

A 2002-ben az önkormányzat által épített és azóta erősen lelakott házsorból két lakást alakítanak át erre a célra, így közel 100 négyzetméteres hely biztosítja a szolgáltatásokat. A két lakást összenyitották, a közösségi tér mellett mosdók, mosókonyha és a szociális munkások számára iroda kap helyet a szolgáltatóházban, megközelítésére pedig lépcsőt és mozgássérültek számára rámpát építettek. A vizesblokkokat már kialakították, itt a burkolással is végeztek az építők, a közösségi tér padlóburkolatát pedig a héten rakták le. A beruházás 13 millió forintba kerül, ám ez csak egy része a projektnek.

Áldozó Tamás polgármester érdeklődésünkre elmondta, a projekt nagyobb részét azok a képzések, közösségépítő programok jelentik, melyek már folynak a szegregátumban élők számára. Ennek keretében már lezajlott a településkarbantartó, segédmezőgazdász, települési szociális szolgáltató és gyógynövénygyűjtő tanfolyam, de van olyan képzés is, amely az analfabetizmus felszámolását célozta. A képzésekre közel százan jelentkeztek és többségük el is végezte azokat.
-A 100 százalék támogatottságot élvező európai uniós projekt célja, hogy azokat a rendkívül szomorú állapotokat eredményező folyamatokat, amiket itt látunk, megpróbáljuk jobb irányba terelni. Fontos, hogy a képzésekben résztvevők lássák az értelmét a programba való bekapcsolódásuknak, ezért az önkormányzat közfoglalkoztatásban, esetenként foglalkoztatási jogviszonyban munkát is szeretne biztosítani számukra. A valódi életmódváltást, a hátrányok felszámolását ugyanis az jelenti, ha a többségi társadalom normái szerinti munkát végeznek és abból élnek meg – hangsúlyozta a városvezető.

A Csillag Szolgáltatópont és Szolgáltatóház kialakításán túl más munkák is lesznek a Rigón, a közeljövőben az itt élők közfoglalkoztatás keretében a szemetet fogják összeszedni a házak körül. Ettől azt várja az önkormányzat, hogy a jövőben igényesebbek lesznek saját lakókörnyezetük iránt és ezt megkövetelik másoktól is. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-16 11:26:10

A tarczys Rátz Marcell országos első helyezett lett egy irodalmi pályázaton


ajánlott cikk főképe

2020-05-15 19:26:04

Tapasztalatok a Tapolcáról


ajánlott cikk főképe

2020-06-29 19:29:40

Mi, pápaiak! - Új mozgalom alakult városunkban


ajánlott cikk főképe

2020-03-13 14:39:49

1848/49-re emlékezve - ünnepség a Munkácsyban