Fókuszban az újszülött ellátás


2015-03-25 20:15:55  | cikk: Babos Petra  | 


Fókuszban az újszülött ellátás főképe
A Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Veszprém Megyei Területi Szervezete és a Projekt HOPE Lengyelország Alapítvány szakmai napot szervezett az újszülött újraélesztés és a szülőszobai ellátás témájában. A konferenciának a pápai kórház könyvtára adott otthont. - A születés pillanatai meghatározzák az egész életet. Ezért fontos, hogy mindig napra készek legyünk az újszülött ellátásban. Egy teamként kell tudnunk együtt dolgozni, s ezt gyakorolni kell, hogy hogyan alkalmazzuk azt a valóságban, amikor már mindenkinek tudnia kell a dolgát, hiszen néha másodperceken múlik az élet. A korai életben, ha mondjuk nem vesz jól levegőt a baba, akár agyvérzést kaphat, ami nagyon komoly probléma – mondta dr. Mozejko László, a pápai szülészeti-nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa.
Az osztályvezető kérdésünkre elmondta, Pápán szerencsére nem gyakori a koraszülés, de ha ilyen eset van, azt a veszprémi kórházba küldik át.

Dr. Szabó Éva, a Csecsemő és Gyermekgyógyászati Centrum vezető főorvosa a konferencia kapcsán elmondta, a megszületett gyerekek 10 százaléka szorul valamilyen beavatkozásra, hogy alkalmazkodni tudjon a külvilági élethez. Szerencsére, ezeknek a babáknak csak kis töredékét kell újraéleszteni is.
- Mindennek időben kell történnie ahhoz, hogy a későbbiekben minőségi életet tudjunk biztosítani. Ez az jelenti, hogy ahol szülészeti osztály működik, legyen megfelelő szakmai háttér, hogy ha probléma van, azonnal el tudják látni a picit – mondta a főorvos.

A délelőtt során a veszprémi kórház szakemberei tartottak előadásokat az újszülöttek újraélesztéséről, az életfunkciók észleléséről, a keringés biztosításáról, a szülőszobai ellátásról és a koraszülött speciális ellátásáról.
Az egész napos programon a pápai és a veszprémi kórház szülészetén, gyermekosztályán dolgozó orvosok és nővérek mellett védőnők és mentősök is részt vettek.
Az előadásokat követően csoportbontásban a gyakorlati képzésen sajátíthatták el a tudnivalókat a résztvevők. Volt intubáció, köldök kanülálás gyakorlat és maszk-ballon lélegeztetés, kompresszió. A rendezvény teszt kitöltésével zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-04 23:46:53

Az önkéntesség jegyében zajlott a máltais tábor


ajánlott cikk főképe

2020-07-14 17:32:26

Megújul a színházépület


ajánlott cikk főképe

2020-07-17 22:16:01

A kilencvenöt éve született Nagy Lászlóra emlékeztek a városbarátok


ajánlott cikk főképe

2020-06-21 19:33:40

Sikeres volt a nemzetközi kutyakiállítás