Ha az ünnep elérkezik az életedbe, akkor ünnepelj egészen - Gálaműsorral zárult a jubileumi hét a Közgázban


2015-03-28 15:54:21  | cikk: Babos Petra  | 


Ha az ünnep elérkezik az életedbe, akkor ünnepelj egészen - Gálaműsorral zárult a jubileumi hét a Közgázban főképe
A Pápai Gazdasági Szakközépiskola és Kollégium 75 évvel ezelőtt, 1939. szeptember 1-jén, 50 fiútanulóval kezdte meg működését a Református Kollégium kereskedelmi tagozataként. A Közgazdasági Szakközépiskola elnevezést 1964-ben kapta az intézmény. 1957-ben született határozat, mely kimondta, hogy a Közgazdasági Technikum költözzön mai helyére, a megszűnésre ítélt Állami Tanítóképző Intézet épületébe.

A jelenleg Pápai Gazdasági Szakközépiskola és Kollégium néven működő intézmény ezen a héten tartotta 75 éves jubileumát, melyet tegnap este gálaműsorral koronázott meg a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében.
Az est nyitányaként a 12. osztályosok romantikus keringőjét láthatták az egybegyűltek, majd Bódis Regina Andrea megbízott igazgató köszöntötte a szép számban megjelenteket. Mint mondta, a név kötelez, hiszen a Dunántúl Athénjának nevezett Pápa városában jó közgázos diáknak lenni.
- A tudás, amit mi biztosítunk, különösen értékes tudás az ő számukra. Azok az összefüggések, amelyeket ők átlátnak és megértenek, azok a szakkifejezések, banki adózási információk, amelyek között mások tanácstalanul téblábolnak, számukra ismerős közeg. Az iskola szellemi örökségéhez hűnek maradni és továbbadni, közösségi életünk megmaradásának feltétele. A hagyomány, ami ránk maradt elődeinktől, amelynek mélybe nyúló gyökerei táplálnak bennünket, hitüket, szellemi energiájukat sugározzák át a mi és a jövő generációira - mondta az igazgatónő, aki beszédében köszönetét fejezte ki az iskola volt és jelenlegi pedagógusainak, diákjainak munkájukért, amivel hozzájárultak a 75 éves évforduló színvonalas és méltó megünnepléséhez.

Unger Tamás alpolgármester, az iskola volt igazgatója is köszöntötte a vendégeket, majd felidézte a pápai oktatási intézmények történelmét, kiemelve a Közgázt.
- A Közgáz legelső elődjének esetében a gazdasági világválság volt az, ami megmutatta, hogy kellenek speciális gazdasági ismeretekkel rendelkező szakemberek. Később a szocialista nagygazdálkodásnak is igénye volt gazdasági szakemberekre, illetve ezen belül az ipari és mezőgazdasági jellegű speciális középfokú gazdasági szakemberekre, középvezetőkre, sőt felső vezetőkre. A piacgazdaság beindulásával aztán teljesen új alapokra helyezve, a legmodernebb gazdaságtudományi ismereteket feldolgozva, a világbanki modell közgazdasági gimnáziumi képzésének sikeres adaptálásával és a szakmai tudás központba helyezésével készített fel az iskola az általános és szakmai érettségire, a szakirányú továbbtanulásra, a középfokú, emelt szintű és felsőfokú tanulmányokra. Ezen az úton sok oktatási intézmény elvérzett, elvesztette szakmai karakterét, jellegtelenné vált, a Közgáz azonban sikeresen alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez és igényekhez.
Tette ezt önálló intézményként és az integráció után székhelyintézményként, a város fenntartásában maradt utolsó középiskolaként is. Meggyőződésem, hogy ez az alkalmazkodási készség az a tulajdonság, ami minden oktatási intézmény jövőjét meghatározza.
Az alpolgármester kiemelte, a hazai közoktatási és szakképzési rendszer - bármilyen oktatás-politikát nézve - komoly átalakítás, változás előtt áll, hiszen a mai napig nem sikerült elérni maradéktalanul a piac-, verseny- és keresletalapú közoktatási rendszert, azt, hogy a közoktatás és a szakképzés végre ellássa azt a feladatát, amelyre létrehozták: az egymás után következő nemzedékek számára használható általános és szakmai ismeretek átadását az életben és munkában történő sikeres boldogulás érdekében. Csak az erős, kreatív, rugalmas intézményeknek van esélye arra, hogy hosszú távon fennmaradjanak és fejlődhessenek, a gyengéket elnyelik az erősebbek, a jobbak, az életképesebbek.
-Ahogy egy kicsit mindenki pápai, legalább annyira egy kicsit mindenki közgázos is. Mindannyian szeretnénk, hogy a közgazdász induló még sokáig felcsendüljön. És ha a közgazdász regiment kivonul, viruljon ki a világ, gyúljon ki a lány szíve, és szalutáljon a polgármester, na és persze, az alpolgármester - zárta gondolatait Unger Tamás.

A rendezvényen részt vett dr. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő, Egyházi Andrea, a  Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pápai Tankerületének igazgatója, az iskola volt gyakorlati oktatás vezetője is.
A színvonalas műsor összeállításában Radványi Éva tanárnőé volt a főszerep. A vidám programban helyet kapott könnyűzenei, táncos és verses összeállítás a jelenetek között, amelyek méltóképen emlékeztek meg a jubileumot ünneplő intézményről. A jól felkészült szereplők szinte profiként mozogtak a színpadon, műsorukkal teljesen elvarázsolták a nézőtéren ülőket.
A gálát a nagysikerű és emlékezetes matróztánc zárta, melyet vastapssal jutalmazott a közönség.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-08 15:30:53

Befejeződött a textil arcmaszkok osztása


ajánlott cikk főképe

2020-08-03 14:24:17

Koronavírus-fertőzöttek Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-04-02 21:32:16

Kézbe vehető történelem - Értékes lelet került elő Pápa határában


ajánlott cikk főképe

2020-03-13 14:39:49

1848/49-re emlékezve - ünnepség a Munkácsyban