Könyv jelent meg az elismert pápai zeneszerzőről


2015-04-27 14:49:56  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Könyv jelent meg az elismert pápai zeneszerzőről főképe
Gáty Zoltán hajdani zeneszerző, zenetanár és karnagy 1890-től kezdődően négy évtizeden át meghatározó alakja volt Pápa város kulturális, zenei életének. Munkásságát immár könyv formájában is megismerheti az utókor Horváth Adriánnak köszönhetően.

Az elismert zeneszerző nevét címként viselő kötetet a Jókai Mór Városi Könyvtárban mutatták be szép számú érdeklődő előtt. Horváth Adrián szerző, a pápai fúvósok karnagya érdeklődésünkre úgy fogalmazott, a hatalmas teherbírású Gáty Zoltán 1890-tól az 1920-as évek közepéig úgymond a hátán vitte Pápa zenei életét, és jelentős életművet hagyott az utókorra. – Ez egy késő romantikus, magyaros attitűdökkel megáldott zenei hagyaték, ami egyébként ennek a kornak a sajátja volt – mutatott rá Horváth Adrián. Megtudtuk tőle: közel egy évig írta a könyvet, és már előkészületi fázisban van a következő kötete, ami a pápai fúvószene történetét dolgozza majd fel.

A könyvbemutatón Kerpel Péter, Gáty Zoltán dédunokája beszélgetett a szerzővel a kiadványról. Ennek során elhangzott: Gáty Zoltán 1856-ban született Ajkán, azonban életének nagy részét – közel 40 évét – Pápán élte le, ezer szállal kötődött a város kultúrájához. 1884-ben kitűnő eredménnyel végzett a Zeneakadémia zeneszerzési főtanszéken, családjával 1890-ben költözött Pápára. Tanárként szolgálatában állt a Főgimnáziumnak, a Teológiának, a Nőnevelőnek, sőt egy ideig a Pápai Tanítóképzőnek is. Rendkívül változatos, színes spektrumú zeneművei népszerűek és elismertek voltak minden társadalmi körben.

Az eseményen közreműködtek a Pápai Jókai Kör tagjai is – a hajdani zeneszerző ugyanis alapítótagja volt a nagy múltú kulturális egyesületnek –, illetve felvételről részletek hangzottak el Gáty-művekből.

Képek:


Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-12-12 15:36:16

A gondolkodás szabadsága - könyvbemutató


ajánlott cikk főképe

2018-12-09 22:53:46

Hiteles hivatás - Könyvbemutató


PÁPA időjárás