Szanyi tárgyalás a vasútról


2009-08-28 16:49:00  | cikk:  | 


Németh Gergely polgármester kezdeményezésére ma délelőtt Szanyban, a községházán a Csorna-Pápa vasútvonal jövőjéről szóló megbeszélést tartottak. Mint ismert, a vasútvonalon 2007 márciusa óta a személyszállítás szünetel. Az összejövetelen - civil szervezetek képviselőin túl - részt vett Feldmann Mátyás, aki a GYSEV (Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút) személyszállítási üzletágát képviselte, továbbá Thuri György csornai polgármester és Áldozó Tamás pápai alpolgármester is.
A megbeszélésen azokat az alternatívákat próbálták számba venni, amelyek lehetővé tennék a vasútvonal mielőbbi újraindítását. Felmerült többek között annak a lehetősége, hogy a MÁV (Magyar Államvasutak)-tól a GYSEV vegye át az üzemeltetést, esetleg - az érintett önkormányzatok részvételével - alakuljon olyan új vasútüzemeltető társaság, amely maga venné át a vasúti pálya fenntartását és a forgalom újraszervezését. A kérdés azért is sürgető, mivel folyamatban vannak a 85-ös és 86-os számú utak Csornát elkerülő közös szakaszának tervezési munkálatai; amennyiben nincs esély a vasút újraindítására, akkor az új út építésekor egyszerűen átvágják a jelenlegi vasúti töltéseket, s ezzel valószínűleg egyszer s mindenkorra elveszik az a lehetőség, hogy a Csorna és Pápa közötti 37 kilométert a legrövidebb úton, vasúton lehessen megtenni.
Ugyanakkor a megbeszélés résztvevői kénytelenek voltak tudomásul venni, hogy a vasutak működését meghatározó szabályok, a pályahasználati díjak mértéke, az állam kivonulása a közösségi közlekedési formák támogatásából, a közúti közlekedés előnybe hozása a kötöttpályás szálítással szemben, valamint a MÁV rugalmatlansága szinte kizárják azt, hogy a Rábaköz és a pápai kistérség nyugati oldala számára elfogadható megoldás szülessen. A résztvevők abban is egyetértettek, hogy a vasútvonal ellehetlenítésével párhuzamosan a Csorna-Pápa közötti területeken a közúti közlekedés feltételei sem javultak, egyes útszakaszok jóformán járhatatlannak minősülnek.


Képek:

nincsenek képek

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-12-04 23:00:05

Aki úgy szereti Pápát, hogy tesz érte


ajánlott cikk főképe

2018-11-13 10:05:24

Dr. Ferenczi Sándor huszárezredorvosra emlékeztek a városbarátok


ajánlott cikk főképe

2018-11-27 22:33:29

Látni és látszani kampány helyi nyereményjátékkal


ajánlott cikk főképe

2018-11-07 21:37:17

Télen is virágos város


PÁPA időjárás