Missziót is teljesítenek az egyházi iskolák


2015-05-20 07:37:36  | cikk: pgya  | 


Missziót is teljesítenek az egyházi iskolák főképe
Tölli Balázs, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum igazgatója, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának világi alelnöke és oktatási bizottságának elnöke volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör hétfő délutáni összejövetelének vendége. A hallgatóságot Polgárdi Sándor, evangélikus lelkész-esperes köszöntötte.

Tölli Balázs, az ország második legrégebbi iskolájának igazgatója beszélt az egyházi oktatási-nevelési intézmények történetéről, a kor kihívásairól, konkrétan az óvodák és iskolák egyházi fenntartásáról.
- Ahol van szándék, erő és lendület a gyülekezetben, hogy a saját erejéből visszavegye az intézetet, felújítsa az épületet, megtöltse gyerekekkel, ott van óvoda és általános iskola. A feladatellátási helyekkel együtt ez a szám már hetvennél több intézményt jelent az országban, vagyis egyáltalán nem annyi, mint volt a háború előtt, de mi evangélikusok sem vagyunk már annyian, hiszen volt egy szlovák lakosságcsere, egy német kitelepítés közben, amely események súlyosan megrázták az evangélikus egyházat is – mondta el Tölli Balázs a 20. század borzalmait is megemlítve a nehézségek okai között.

A nehézségek ellenére az evangélikus tanintézményekben jellemző a túljelentkezés, ismertette a helyzetet az igazgató. Az egyházi iskolák kiválasztásában nem mindenkit hitbéli meggyőződése motiválja, hanem a múlt öröksége, a történelmi gyökerek, az oktatás színvonala és nem utolsó sorban az értékrend, amelyet közvetítenek, mondta Tölli Balázs igazgató, akiknek szintén nagyon örülnek, hiszen a gyerekeken keresztül közelebb vihető az egyház a szülőkhöz, rokonokhoz is.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-23 11:48:18

Június 8-án kezdődik lomhulladék gyűjtési program


ajánlott cikk főképe

2020-02-12 13:18:59

Kincsek az utak mentén


ajánlott cikk főképe

2020-02-11 10:00:04

Mindennap értéket adunk - Kultúrházak éjjel-nappal Pápán is


ajánlott cikk főképe

2020-02-20 22:07:00

Taggyűlés és előadás a Honvéd Bajtársi Klubban