Miniásatás és kerámiarajzolás a régészet napi rendezvényen


2015-05-31 09:31:10  | cikk: Babos Petra  | 


Miniásatás és kerámiarajzolás a régészet napi rendezvényen főképe
A pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum az idei évben először a csatlakozott az országszerte megrendezett Régészet Napja elnevezésű programsorozathoz. A rendezvényt a Magyar Régész Szövetség hirdette meg tavaly. A program elsődleges célja a régészet, mint tudományág népszerűsítése, a régészeti kutatások friss eredményeinek népszerűsítése és eljuttatása a nagyközönséghez. 2015-től kezdődően a Régészet Napját minden évben egy-egy téma köré szervezik. Az idei rendezvénynek a “Lelőhelyfelderítéstől a rekonstrukcióig” alcímet adták.

Pápán a Kékfestő Múzeum adott otthont a programnak „Nyissunk ajtót a rómaiakra” című előadással. Pétervári-Szanyi Brigitta, a Gróf Esterházy Károly Múzeum régész munkatársa egyik kedvenc kutatási területe a római ajtók és ablakok, ezért erről tartott előadást. Mint mondta, a pápai járás nagyon gazdag római lelőhelyekben, hiszen Pápán csak két, míg a környéken összesen 161 római lelőhely van.

A múzeum udvara szinte régészeti területté vált, egy homokozóban cserépdarabokat rejtettek el, amiket spakni és ecset segítségével kellett megkeresni, aztán megtisztítani. Két asztalon kézműves foglalkozás keretében a régész munkáját mutatták be. Az egyiken a régészeti kerámiarajzolást próbálhatták ki a gyerekek, melyből megtudták, hogy hogyan is kell megmérni egy darab kerámia eredeti átmérőjét vagy éppen hogyan lehet ezt minél információdúsabban papírra vetni.
A délután során lehetőség nyílott arra is, hogy összetört kerámia edényeket restaruráljanak a gyerekek, s ezzel a restaurátorok érdekfeszítő munkájába nyerhettek betekintést.
A program kapcsán a régész munkatárs felhívta a figyelmet a nyári táborukra, amit Döbröntén tartanak, Vártúra-tábor elnevezéssel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-23 13:37:12

A Fidelitas segítséget ajánl az idősek ellátásához


ajánlott cikk főképe

2020-04-29 20:50:33

Megkezdődött a kivitelezés a Külső-Várkertben


ajánlott cikk főképe

2020-02-09 17:22:52

Pápa is profitálhat az Európa Kulturális Fővárosa Programból


ajánlott cikk főképe

2020-05-01 14:05:33

A Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes volt a meglepetés koncert fellépője