Máté István: Nem a Jobbik aláírásgyűjtése miatt lesz zebra Borsosgyőrön


2015-06-02 00:01:03  | cikk: HuHa  | 


Máté István: Nem a Jobbik aláírásgyűjtése miatt lesz zebra Borsosgyőrön főképe
Nyitott kapukat döngetett a Jobbik, amikor aláírásgyűjtésbe kezdett a borsosgyőri zebrakialakítás érdekében – derült ki a városrész önkormányzati képviselőjének mai sajtótájékoztatóján, melyen Töreki Milán, Borsosgyőr jobbikos körzetfelelősének pénteki szavaira reagált. Sajtóhírek szerint a fiatal politikus arról számolt be, hogy több száz aláírást gyűjtöttek össze a városrészen, a gyalogos-átkelőhelyek építésének ügye mellett. Az aláírásokat átadta Süle Zsolt képviselőnek, aki azt nyilatkozta, a következő képviselő-testületi ülésen bemutatja a polgármesternek és a képviselők többségének, hogy most már tényleg történjen valami és ne csak az ígérgetések szintjén maradjon ez az ügy.

Máté István sajtótájékoztatójából kiderült, az ügy már rég túllépett az ígérgetések szintjén, hiszen a zebrák kialakításáról már egyeztettek a februári lakossági konzultáción, és már akkor döntöttek arról, hogy a beruházás bekerül a városrészi fejlesztési programba. Az egyeztetéseken két vagy három gyalogos-átkelőhely lehetőségének megvizsgálásáról beszéltek. A Városházán azóta megtették a beruházás előkészítéséhez szükséges lépéseket, május 14-én pedig az út kezelőjének szakemberével és a városfejlesztési osztály vezetőjével be is járták az útszakaszt, hogy megvizsgálják, hol létesülhet zebra.
-A Jobbik aláírásgyűjtése okafogyottá vált, ők mégis folytatták, pedig képviselőtársam arról is tájékoztatta az aláírásgyűjtőket, hogy már döntés született a zebrákról és a múlt szerdai részönkormányzati ülésen is tájékoztattam a lakosságot arról, hogy az ügy folyamatban van. Ez a zebra nem azért fog megépülni, mert a Jobbik aláírást gyűjtött – hangsúlyozta Máté István.

Molnár István városfejlesztési osztályvezető a sajtótájékoztatón kiemelte, Borsosgyőr fő utcája állami közút, nem az önkormányzat tulajdonában és kezelésében van, a város pedig már az elmúlt években többször is kérte a kapcsolatfelvételt az út kezelőjétől a gyalogos-átkelőhelyek létesítése ügyében. A városrészi konzultációsorozat lezajlása után ismét keresték az útkezelőt, hogy a városon áthaladó állami utakon szükséges zebrák létesítése ügyében vegyék fel a kapcsolatot az önkormányzattal, ez azonban áprilisig nem történt meg, így a város újabb megkereséssel élt a közútkezelő felé. Ennek eredményeképpen a fenntartó képviselőjével május közepén végignézték a városon áthaladó állami utakon a gyalogos-átkelőhelyek létesítésének lehetőségét. Borsosgyőrön három helyet néztek meg, az orvosi rendelő környékén, a Laki úttal szemben és a Dákai útnál.
-A zebra létesítésének egyik feltétele, hogy a közút kezelője hozzájáruljon, ugyanakkor a tervezés költségeit nem vállalja, tehát azt az önkormányzatnak kell finanszírozni. Az elkészült terveket a közút kezelője véleményezi, a véleményezett terveket lehet benyújtani a közlekedési hatósághoz, amelynek engedélye után szintén önkormányzati forrásból épülhet gyalogos-átkelőhely – ismertette az előkészítés folyamatát az osztályvezető.

A Jobbik pénteki sajtótájékoztatóján Töreki Milán azt is kijelentette, a két zebra építése nem kerül többe, mint 3 millió forint. A tudósítások szerint így fogalmazott:
-Utánajártunk, hogy mégis mennyibe kerülne legalább kettő gyalogátkelőhely kialakítása. Ez nagyon maximum, tehát mindennel együtt - engedélyezés, figyelmeztető táblák kihelyezése, figyelmezetők felfestése - kettő darab gyalogátkelőhely esetén nem lenne több mint három millió forint.
Ezzel szemben az osztályvezető arról adott ma tájékoztatás, hogy a becsült költségek 7-10 millió forint között mozognak zebránként.
-A költségeket jelenleg csak becsülni lehet. A zebra kialakításához szükséges az odavezető járdaszakaszok kiépítése, ami Borsosgyőrön meglehetősen hosszú szakaszokat jelent, szükséges az előírások szerinti közvilágítás biztosítása a gyalogos-átkelőhelynél, ami szintén problémás Borsosgyőrön. Mindezek mellett a költségek függnek attól is, hogy a közlekedési hatóság előírja-e a sávok szétválasztását terelőszigettel. Ezek figyelembe vételével, az eddigi tapasztalatok szerint egy zebra építése 7-10 millió forintba kerülhet.

Molnár István elmondta, előzetes árajánlatokat már kértek be tervezőktől, ezek alapján lehet kiírni a tervezők versenyeztetését, aminek lezajlása után kezdődhet a tervezés. A terveket engedélyeztetni kell, majd a kivitelező kiválasztásához szükséges közbeszerzési eljárást is le kell bonyolítani. Mindez hónapokat vesz igénybe.

A gyalogos-átkelőhelyek építése tehát szerepel az Eszterházy Ferenc Terv Borsosgyőri Részprogramjában, éppúgy, mint más fejlesztések terve, melyeket a lakossági konzultáción fogalmaztak meg a helyiek és amelyek a következő esztendőkben valósulhatnak meg a város pénzügyi lehetőségeinek függvényében. Ugyanakkor Borsosgyőrön jelenleg már zajlik egy több mint 40 millió forint értékű fejlesztés, az új orvosi rendelő építése, ami elsődleges fontosságú beruházás volt a faluban. Emellett a város keresi a megoldást a gépjárműforgalmat lassító eszközök alkalmazására is a közlekedésbiztonság javítása érdekében, erről is többször volt már szó, mind a részönkormányzati üléseken, mind a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Tanács munkaértekezletén.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-18 15:24:47

Augusztusban lehet az első városi nagyrendezvény


ajánlott cikk főképe

2020-05-14 15:08:50

MOB elnöki látogatás az épülő atlétikai központnál (frissítve)


ajánlott cikk főképe

2020-05-08 08:10:00

Jazz muzsika a meglepetés koncerten


ajánlott cikk főképe

2020-04-08 15:27:32

Szigorú takarékossági intézkedésekről döntött a polgármester