Makett-Világ: Nem csak művészet, hanem tudomány is


2015-06-15 20:24:56  | cikk: pgya  | 


Makett-Világ: Nem csak művészet, hanem tudomány is főképe
Repülők és harci járművek, épületek és figurák, hajók és autók, papírból készült alkotások és műanyag apróságok – a makettek színes kavalkádját vonultatta fel idén is a Pápai Játékfesztivál hagyományos kísérő rendezvénye, a VI. Makett-Világ kiállítás és verseny a Pápai Sámán Makett Klub szervezésében. A civil csoport immár hatodik alkalommal szervezte meg a Dunántúl makettezőit és az apró tárgyak iránt érdeklődőket megmozgató programot.

A Petőfi Sándor Gimnázium aulájában berendezett tárlat ezúttal is számos érdekességet vonultatott fel, a kiállítás mellett több kategóriában díjazták az alkotásokat. A rendezvényre idén is több tucat makett klub és civil makettező hozta el féltett kincseit, hogy megmutassa és megmérettesse saját készítésű alkotásait, az eredményhirdetésre vasárnap délután került sor.

Kis István, a szervező pápai klub elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a Dunántúl minden régiójából érkeztek makettezők, 67 nevező versenyző, közel 300 makettel. Idén hajóból volt nagyon sok a harci repülők és járművek mellett, kuriózumnak számított Nagy Imre, pápai makettező üvegbe épített hajója, amely a közönség díjat is elvitte. Nagy Imre nyugdíjas lakatos, gépésztechnikus elmondta, hogy körülbelül 150 munkaórát jelentett a hajó beépítése az üvegballonba, ahol minden egyes darabkát az üveg szájához mérten kellett előre legyártani, majd az üvegben összeilleszteni.

- A díjak polgári és katonai jármű és repülő, hajó és egyéb kategóriákban oszlanak meg. Korosztályonként is ezekben a kategóriákban osztunk ki díjakat. Kivételes elismerésben részesítjük a gyerekeket és az ifjúságot, abból a szempontból, hogy felzárkóztassuk és értelmes foglalkozásokat tudjanak űzni. Gyakorlatilag a makettezés egy kicsit művészet is, egy kicsit tudomány is, merthogy egy makettet akkor lehet csak rendesen megépíteni, ha van hozzá háttér információ. A legfiatalabb versenyző 2011-es születésű volt –  ismertette a pápai klub elnöke röviden a díjazás és a verseny célját, menetét.

A Pápai Sámán Makett Klub 2008-ban alakult, jelenleg tizenkét tagja van, köztük gyerekek is. Azzal a célkitűzéssel létesítették az egyesületet, hogy a gyerekeket is bevonják a makettezők világába, előtte is tevékenykedtek baráti társaságként, mondta Kis István. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) felkarolta a klubbá alakulásukat, támogatják, illetve helyet is biztosítanak számukra. Nyáron a klub szünetet tart, mert ebben az időszakban vesznek részt a legtöbb versenyen, legközelebb a Mosonmagyaróváron megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon vesznek részt, ahonnan az előző években is több pápai díjjal térhetett haza.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-02-07 14:06:51

Újabb nagy mennyiségű adomány a Teuton Lovagrendtől


ajánlott cikk főképe

2019-04-29 19:53:57

A Család- és Gyermekjóléti Központ éves szakmai tanácskozása


ajánlott cikk főképe

2019-06-09 23:00:18

Jelest kapott a karnagy


ajánlott cikk főképe

2019-06-16 10:06:08

Kézművesek utcája, Játék-Tér, Diák percek - Program kavalkád a Fő téren


PÁPA időjárás