A városrészekről tartott előadást Somfai Balázs


2015-06-18 16:09:00  | cikk: pgya  | 


A városrészekről tartott előadást Somfai Balázs főképe
A pápai városrészek kialakulásáról, fejlődéséről, megszűnéséről, újraszületéséről beszélt tegnap Somfai Balázs, nyugalmazott főlevéltáros a délutáni Várostörténeti Honismereti Kör összejövetelén, amelyet a Pápai levéltár udvarán található épület kiállító termében tartottak meg.

Somfai Balázs a nyári szünet előtti utolsó ülésen térképek segítségével mutatta be Pápa város településszerkezetének fejlődését, a közönséget évszázadokon átrepítve ismertette az egykor várfallal körülvett város terjeszkedését, kerületeinek átrajzolódását.

A Belváros például a török hódoltság korában földsánccal megerősített, hosszúkás ötszögű részét jelenti, amelynek területe körülbelül 33 hektár, vagyis hasonló a hatalmas győri belvároséhoz, van mire büszkék legyünk, mondta Somfai Balázs.
A hivatalosan kerületnek nevezett városrészek száma a polgári korban ötre emelkedett. Ez csak egy általános körzetbeosztást jelentett, amíg 1950-ben hivatalosan el nem törölték a városi kerület fogalmát.

- Eltér ettől a jelenleg hivatalos területi beosztás, amely egy másik logika alapján – nyilvánvalóan a beépítettség és a használat jellege szerint – belvárosivá minősíti az Alsóváros régi részét is, egészen a Csókáig. A maga szempontjából indokolható ez is, de nagy kár, hogy egy gazdag múltú város az alapvető történelmi jegyeinek egyikét áldozta be érte. Más megoldást kellene találni erre – hangzott el az előadás során a Belvárosról. Somfai Balázs szerint az lett volna a járható út, ha az Alsóvárost felosztják két részre.

A honismereti kör vezetője beszélt a lakótelepek kialakulásáról, azok beilleszkedéséről a város összképébe, a környező falvak Pápához csatolásáról. Somfai Balázs szerint helyes lenne visszatérni az egykor kerületi felosztáshoz. Örömét fejezte ki ugyanakkor, hogy a régi városrészek neveit újra használatba vették a lakosok, mint Tókertváros – amihez a Vajda lakótelep is tartozhatna a véleménye szerint, –, vagy Erzsébetváros, amelynek neve az 1950-es években lett teljesen eltörölve ideológiai vagy valamilyen más okok miatt.

A különböző korokból származó térképek bemutatásával tarkított előadásból a jelenlévők mélyebben megismerkedhettek Pápa városának, városrészeinek fejlődésével. Legközelebb ősszel találkoznak a kör tagjai, bekapcsolódva az Esterházy-konferenciába.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-09-29 13:09:58

Puskásné Tófeji Valéria fotóalbuma


ajánlott cikk főképe

2018-12-06 22:19:24

A fény nyolc napos ünnepe


ajánlott cikk főképe

2018-12-13 20:23:26

Melyiket a kilenc közül?


ajánlott cikk főképe

2019-01-27 10:04:03

Jótékonysági szülők-nevelők bálja a Közgázban


PÁPA időjárás