Sikeres felzárkóztatási program zajlott le közel félszáz résztvevővel


2015-10-07 12:52:20  | cikk: pt  | 


Sikeres felzárkóztatási program zajlott le közel félszáz résztvevővel főképe
Kiemelkedő eredménnyel zárult a társadalmi felzárkózást elősegítő három alapkompetencia-fejlesztő tanfolyam, melynek keretében 48 pápai vett részt a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) Székesfehérvári Igazgatósága által indított komplex képzésen. Közülük 37-en vehették át a képzés sikeres zárását igazoló tanúsítványt.
A TKKI Székesfehérvári Igazgatósága a társadalmi felzárkózás elősegítésének Közép-dunántúli területi koordinációs központja. Ennek megfelelően együttműködve az önkormányzatokkal, nemzetiségi önkormányzatokkal, illetve más szervezetekkel a régió 400 településének vonatkozásában látja el szakfeladatait és alkalmazza a felzárkózás segítésének szakpolitikai eszközeit.
A 2011-ben alapított intézet számos olyan programot indított eddig, melyek célja a hátrányos helyzetű térségek, leszakadó társadalmi rétegek felzárkóztatása. Ezek egyike a 2013 januárjában indult Aktívan a tudásért! elnevezésű, európai uniós támogatással megvalósult program. – A kiemelt projekt a tudáshiány miatt a munkaerőpiacról teljesen kiszoruló társadalmi csoportokat célozta meg úgy, hogy a legalapvetőbb kompetenciák – az írás, az olvasás, a matematikai ismeretek, valamint az életviteli ismeretek és a mentálhigiéné – fejlesztésével közelebb kerülhessenek a munka világához. Eredményesen segíteni természetesen csak azokon lehet, akik hajlandóak tanulni és szándékukban áll, hogy változtassanak az életükön. Nekik adtak hatékony és gyakorlati segítséget az oktatók, mentorok és speciális szakemberek a fejlesztő program keretében – tájékoztatott Pájer László, a TKKI Székesfehérvári Igazgatóságának területi igazgatója.
Mint mondta, intézetük régiós szintű működési területéből Veszprém megyében 12 fejlesztőprogram indult a projekt keretében. Ezek közül kiemelkedő eredményekkel zárult három, mentori szolgáltatással egybekötött tanfolyam, amelyeket Pápán indítottak. 48-an kezdték meg tanulmányaikat a városban, közülük végül 37-en vehették át a képzés sikeres zárását igazoló tanúsítványt.
– A fejlesztőprogramokat széles körű szakmai egyeztetés után szerveztük. Egyebek között az volt a cél, hogy a nagyon alacsony iskolai végzettségű, kompetenciahiányokkal küzdő emberek is lehetőséget kapjanak, és a projekt által megtehessék az első lépést a társadalmi felzárkózás folyamatában. Az önkormányzati együttműködés, valamint a mentori szolgáltatás eredményeként a végzett hallgatókból 32 főnek sikerült szakmát nyújtó képzésbe is bekapcsolódnia. Így megfelelő szakmai képzettség birtokában még nagyobb esélyük lesz visszakerülni a munkaerőpiacra – mutatott rá Pájer László.
Kifejtette: a hallgatók legtöbbjének látóköre bővült, ma már jobban odafigyelnek egymásra, rendszert vittek az életükbe, könnyebben intézik saját ügyeiket, továbbá nyitottabbak, magabiztosabbak és hasznosabbnak érzik magukat a környezetükben. – Éppen ezt szerette volna elérni ez a speciális program, mely a magyar kormány és az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg – fűzte hozzá a területi igazgató.
Az Aktívan a tudásért! felzárkózási program keretében a TKKI kilenc igazgatósága 16 ezer fő bevonásával végzett kompetencia-felmérést országszerte. Emellett 400 órás képzési programot szervezett, amely után eddig több mint 7.200 fő vehette át a sikeres végzést igazoló tanúsítványt. Az elmúlt két év közös munkájának eredményeként ma már közel hét és félezer ember bátrabban, határozottabban nézhet szembe a munkakeresés kihívásaival.
2013-ban, az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázata alapján a Türr István Képző és Kutató Intézet intézményrendszerén keresztül, európai uniós források bevonásával speciális képzési programot indított a leghátrányosabb helyzetű csoportok alapkompetenciáinak fejlesztésére. A közbenső eredmények ismeretében a programot a magyar kormány 2014 decemberében négy hónappal, 2015 októberéig meghosszabbította.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet PÁPA időjárás