A Fehér Bot világnapját ünnepelték


2015-10-13 21:58:59  | cikk: Babos Petra  | 


A Fehér Bot világnapját ünnepelték főképe
A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének Pápai Kistérségi Csoportja kedd délután tartotta Fehér Bot napi programját a Városházán, amikor is a vakokról és a gyengénlátókról emlékeznek meg országszerte. Az összejövetelen dr. Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő főigazgatója mondott köszöntőt, aki a pápai csoport példátlan összetartására hívta fel a figyelmet.
- Az ember legfontosabb érzékszerve a szem, és amikor a természet ettől foszt meg valakit, a legfájóbb dolgot teszi. Jó érzés tudni, hogy Pápán működik egy olyan egyesület, ahová bátran irányíthatjuk a nehéz élethelyzetbe került betegeket. Örülök, hogy városunkban aktív egyesületi élet folyik. Kívánom, hogy ez a jó közösség maradjon meg sokáig, s segítsék egymást a teljes élet reményében – mondta az igazgató.

A megjelenteket Németh Attila, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének alelnöke is köszöntötte. Mint mondta, a pápai csoport a megyében kiemelkedő, hiszen nagyon aktívak, sok kulturális és érzékenyítő programot szerveznek. Az alelnök szerint a látássérülteket minél szélesebb körben integrálni kell a társadalomba. Ez óriási és szükséges feladat, melynek három alappillére van: a társadalmi szemléletformálás, az akadálymentesítés és a felnőtt korosztály munkához segítése.
- El kellene érni, hogy a társadalom befogadóbbá váljon velünk szemben, ehhez azonban nekünk kell a látótársadalmat megtanítani arra, hogyan bánjanak velünk, vagyis szolidaritást, empátiát ébresszünk a látótársadalomban. Ez mindennek az alapja, erre épül az akadálymentesítés és a több segítség.
Tapasztalataik szerint az emberek az utcán egyre elfogadóbbak, sokan segítenek, s nem fordítanak hátat nekik. A hivatalokban törvényi előírások vannak arra vonatkozóan, hogy az ügyfélszolgálati irodának hogy kell felépülnie, a nyílt munkaerőpiacon továbbra is helyük van, tudnak munkát vállalni, természetesen kis változtatásokkal. Pápán egy munkahely van, ahol kimondottan látássérülteket is tudnak foglalkoztatni.

Németh Kálmánnétól, a pápai csoport vezetőjétől megtudtuk, a közeljövőben a pápakovácsi iskolába látogatnak, hogy érzékenyítő foglalkozáson mutassák be a vakok és gyengénlátók életét, mindennapjait különböző játékok és eszközök segítségével.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-05 19:10:10

Visszatért a víz


ajánlott cikk főképe

2019-09-24 06:38:32

Újabb programpontját mutatta be Grőber Attila


ajánlott cikk főképe

2019-11-30 12:13:09

Adománygyűjtés egy beteg kisfiú számára


ajánlott cikk főképe

2020-01-16 21:17:05

Refis Bábozda


PÁPA időjárás