A számszeríjjal ismerkedtek


2015-10-17 12:53:00  | cikk: Haraszti Gábor  | 


A számszeríjjal ismerkedtek főképe
A törzsökhegyi gyakorlópályán Kiss Tibor számszeríjász jóvoltából a számszeríjjal, másnéven a nyílpuskával ismerkedhettek meg a Delta Íjászegyesület tagjai. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fegyver hosszú múltra tekint vissza, hiszen egészen a keresztes hadjáratokig visszamenőleg találunk róla feljegyzéseket, az első pontos leírás az 1100-as évekből származik, célja a hatékonyság, az átütő erő növelése volt a lovasok ellen. Magyarországon soha nem volt elterjedt fegyvernem, legismertebb alkalmazása Mátyás király Fekete seregéhez kötődik, ott ugyanis cseh számszeríjászok előszeretettel használták.
- A leghíresebb számszeríjászok, genovaiak voltak – mesélte Kiss Tibor, aki már több mint egy évtizede foglalkozik a nyílpuskával. Később Franciaországban az egyik legnagyobb katonai méltóságnak számított a számszeríjászok mestere cím, melyet 1230-ban adományozott először a francia parlament. A számszeríjak pályafutását a lőfegyverek elterjedése törte meg, bár még sokáig használták őket párhuzamosan, egyre inkább jelentőségüket vesztették, főleg az alacsony tűzgyorsaság miatt. A mai viszonyok között rendszeresített fegyverként, csak néhány kommandós alakulat alkalmazza a számszeríjat, a vadászati alkalmazás viszont a tengerentúlon, és néhány európai országban is reneszánszát éli. A számszeríjakat napjainkban főleg sportolásra, céllövészetre használják, jómagam 2003-ban az európai ranglistán a hatodik helyet szereztem meg, emellett terepíjászatban én tartom a magyarországi csúcsot. Pápára a Delta Íjászegyesület meghívására érkeztem, szeretném megmutatni és megszerettetni ezt a szerkezetet, néhány tanáccsal ellátni azokat, akik a jövőben sport vonalon komolyabban is szeretnének foglalkozni a nyílpuskával.
Koloványi Attila, a Delta Íjászegyesület alelnöke elmondta, a terep-, és vadászversenyeken a magyar versenyszabályzatok megengedik a fegyver használatát, az egyesületben pedig többen is szerették volna már kipróbálni az eszközt, így kapóra jött a mostani alkalom.
- A számszeríjnál – ahogy a nevéből is látszik - íjról beszélünk, tehát elméletileg az egyesületi tagoknak valamilyen szinten kellene tudni bánni vele, de az első egy-két lövés után ez az állítás meg is dől. Az irányzékok és az optikák ugyanúgy működnek mint egy íjnál, a törvényi engedélyezése, használata is ugyanaz, a lövési módszerek, a technikák azonban teljesen mások, tehát új dolgokat kell elsajátítani minden használónak. Nem titkolt célunk, hogy elindítsunk egy új szakosztályt az egyesületen belül, jelenleg egy nyílpuskával rendelkezünk, de ha többen kedvet kapnak hozzá, komolyabban is szeretnénk ezzel foglalkozni, és versenyeken indulni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-08-29 10:59:19

Strandkézilabda egyesület alakult


ajánlott cikk főképe

2019-09-03 15:15:42

Elhunyt elnökére emlékezik a kosárcsapat


ajánlott cikk főképe

2019-10-24 16:35:47

Megdőlt az Országfutás pápai rekordja


ajánlott cikk főképe

2019-11-16 16:06:42

Második hazai győzelmére hajt a Perutz FC


PÁPA időjárás