Kukkantson be Ybl világába!


2015-10-19 21:17:20  | cikk: ha  | 


Kukkantson be Ybl világába! főképe

Magas színvonalú és újszerű kiállítással tiszteleg Ybl Miklós építészete előtt a Jókai Mór Városi Könyvtár. Budapest Főváros Levéltára és a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara tavaly állított össze egy anyagot a nagy építész születésének 200. évfordulójára. Ez a tárlat került most Pápára.

A kiállítás megnyitóján dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a levéltárban őrzik Ybl Miklós építészeti hagyatékának döntő részét, közel hatezer tervet. Ezek az 1950-es években kerültek elő, nagyon rossz állapotban voltak, évtizedeken át folyt a restaurálásuk, mely mára már befejeződött, sőt, a teljes anyagot digitalizálták és a világhálón is elérhetők.

Kukucskálni szabad :)

Az "Ybl-peep show", ahogy dr. Kenyeres István nevezte mosolyogva a tárlatot, több részből áll. Egy része a SZIE hallgatóinak makettcsodáinak gyűjteménye. A miniatűr épületek részletesek, alapos kidolgozottságúak, mintha egy babaszobába kukkantanánk be. Szó szerint kukkantanánk, mert hogy a kiállítás rendhagyó módon engedi közel a látogatót az épületekhez: háromszög alapú nagy hasábok rejtik a maketteket és a hasábokon több, különböző magasságban elhelyzett lyuk - ezeken keresztül nézhetik meg az érdeklődők a maketteket.
- Az volt a cél ezzel a rendhagyó módszerrel, hogy ne csak a felnőttek, de a gyerekek érdeklődését is felkeltsük Ybl Miklós építészete iránt - mondta dr. Kiss Gyula, az egyetem docense. A modellezési gyakorlat és az építészettörténethez köthető két tárgy fúziójából rengeteg modell született, azokból válogattuk össze a tárlatot. Nagyon gazdag anyag állt rendelkezésünkre, és úgy válogattunk, hogy a mestert a kézművesség oldaláról közelítsük meg. Épp ezért a teljes épületek mellett aprólékosan kidolgozott részleteket, például lépcsőkorlátot is rejt az egyik installáció - tette hozzá a docens.

Szép kivitelűek az albumok is

A makettek mellett a kihelyezett tablókon is jól követhető Ybl munkássága és a kor, melyben alkotott. E mellett néhány lapozható album is várja a látogatókat, melyekben tervrajzok, régi és mai fotók láthatók.
A rendezvényen Mezei László építész is köszöntötte a megjelenteket. Felhívta a látogatók figyelmét a finom részletekre, az egyedi stílusra. Kérdésünkre elmondta, hogy Ybl Miklós munkásságának Pápán szinte semmi nyoma, viszont az általa használt stílusjegyek, a historizmus építészete azért visszaköszön városunkban is, például a Kossuth utca néhány épületén.
A kiállítás november közepéig várja a látogatókat a városi könyvtár olvasótermében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-12-19 22:54:04

Megalakult a részönkormányzat a hegyekben is


ajánlott cikk főképe

2019-09-15 23:55:47

Ablak a múltra, ablak a jövőre - Zsidó Kulturális Napok


ajánlott cikk főképe

2019-12-06 09:13:22

A digitális világ, ami összehoz


ajánlott cikk főképe

2019-10-09 21:48:58

Hamarosan elkészül az új piac épülete


PÁPA időjárás