A Bakonyerdőtől a Balatonig - Kiállítás a könyvtárban


2015-10-19 22:50:30  | cikk: Babos Petra  | 


A Bakonyerdőtől a Balatonig - Kiállítás a könyvtárban főképe
A Bakony gyönyörű hegyvonulatai és a Balaton szebbnél szebb arcai jelennek meg Mogyorósi József festőművész alkotásain, amelyek a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján kaptak helyet.
A művész 1942-ben, Bakonyoszlopon született. Nagyapja, sőt két nagybátyja is erdész volt, ők ösztönözték az erdészeti pálya felé. Okleveles erdőmérnöki diplomát 50 éve szerzett a soproni egyetemen. 1965 és 1970 között Pápán, a Magasbakonyi Állami Erdőgazdaságnál dolgozott, mint erdőművelő, majd ezt követően a jogutód keszthelyi székhelyű gazdaságnál, majd újra Pápán, a Bakonyerdő Zrt-nél. Jelenleg Keszthelyen él boldog családi légkörben.

Mint mondta, gimnazistaként A. Tóth Sándor tanítványaként sajátította el a fortélyokat, ekkor ismerkedett meg a festés és a rajzolás alapjaival. A diploma megszerzése után a hivatása annyira lekötötte, hogy a képzőművészetre nem maradt ideje. Gyermekkora óta kötődik a Bakonyhoz, a természetfotózás, illetve az erdei munkák megörökítése mindig is érdekelte. Ebben az időszakban csak néhány képet festett, de A. Tóth Sándor avantgárd kori művészete, az ő kubista-konstruktivista, erősen kontúrozott, színes, nagyvonalú képalakítása továbbra is befolyásolta. Keszthelyre költözése után barátai ösztönzésére kisgrafikával foglalkozott, majd kerámia szakköre is járt. Hosszú kihagyás után, immáron nyugdíjasként az utóbbi években újra fest. Elsősorban a balatoni táj, a víztükör fényei, az égbolt színvilága, a bazalthegyek lebilincselő változatossága áll az érdeklődésének középpontjában. Leegyszerűsített formákkal és erőteljes színhatásokkal e hőn szeretett táj szépségeit és hangulatát igyekszik megragadni.
Legszívesebben olajjal dolgozik, de akvarell és pasztell képeket is készít.
2014-ben a gyenesdiási önkormányzat kultúrtermében volt önálló kiállítása, majd tavasszal a keszthelyi könyvtár olvasótermében kapott bemutatkozási lehetőséget.
Jelen tárlatának anyaga egyrészt korábbi munkáiból, másrészt a legutóbbi alkotásaiból áll össze.
- Sokan megfestették már a Balatont, én próbálom színesen, a saját, egyéni látásmódommal megörökíteni a magyar tengert. Kedvencem a nyári és az őszi Balaton. Olyankor a Szépkilátónál leülök egy padra és fényképezek vagy éppen skiccelek. Amikor éjszaka, otthon mindenki alszik, akkor alkotok leginkább - mesélte Mogyorósi József.

A kiállítást dr. Hermann István könyvtárigazgató ajánlotta a művészetbarát közönség figyelmébe. Elmondta, a képeken a természet, a víz, az erdők, a fák köszönnek vissza a nézőre, ami nagyon jó, hiszen egy erdész így tud kiteljesedni a munkája mellett. A képeket nézve megelevenednek a vulkánhegyek kúpjai, a Balaton tanúhegyei, de látunk erdőrészletet is. Természetesen metszetek, tusrajzok és kerámiák is helyet kaptak a tárlókban és a falon. Hozzáfűzte, az érdeklődők egy olyan kiállítást láthatnak mostantól a könyvtár folyosóján, amely igazán, szívből jövően a természethez köti a szerzőt és a nézőt egyaránt.
A tárlatmegnyitón a művész lánya, Mogyorósi Marianna működött közre.
A képek november 15-ig tekinthetőek meg a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-16 12:28:11

Zárva vannak az iskolák, Pápán nem igényelték az ügyeletet


ajánlott cikk főképe

2020-07-04 21:51:52

Keresztülhajtott egy autó az új futópályán


ajánlott cikk főképe

2020-06-01 14:35:36

Új mezőgazdasági gépkereskedés nyílt Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-03-31 17:29:32

30 millió a járvány elleni védekezésre, ingyen utazhatnak az egyészségügyi dolgozók