Weltler Sándor volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendége


2015-10-21 08:42:00  | cikk: Babos Petra  | 


Weltler Sándor volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendége főképe
A 2015/2016-os őszi évad első összejövetelét tartotta a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör, melyen Weltler Sándor lelkész művészeti alkotások segítségével beszélt Luther teológiájáról a közelegő reformáció napjához kötődően.
Polgárdi Sándor esperes a program kapcsán elmondta, október a reformáció hónapja. Az évad első témája a helyi gyülekezetben, a protestantizmusban és az evangélikus egyházban is nagyon aktuális, hiszen a reformáció évfordulójára készülnek az egyházak október 31-én. Azon a napon emlékeznek arra, hogy Luther 1517. október 31-én kifüggesztette a Wittenbergi vár templomajtajára a 95 tételét.
-A reformáció mit is hozott? Luther lefordította anyanyelvére a Szentírást, s megváltoztatta a középkor világának Isten képét, közelebb hozta az emberekhez az Ószövetségen és Újszövetségen keresztül a megbocsájtó, a kegyelmes és irgalmas Urat - mondta az esperes.

Weltler Sándor az irodalom és a zene területéről hozott példákon keresztül mutatta be a reformátor arcát. Így beszélt Wittenbergről, a Falanszterről, Auschwitzről, a szószékről, a kantátáról, az operáról, a szimfóniáról és Szokolayról. Nyolc figyelmeztetést fogalmazott meg az előadás során az egyes művekre alapozva.
- A reformáció nem egy győztes forradalom volt. Megmozgatta Európa állóvízét, de amit célul tűzött ki, hogy az emberek Isten előtt alázattal, egymás előtt szeretettel éljenek, abból nem sok minden valósult meg – fogalmazott.

Az összejövetel végén a megjelentek megtekintették a Magyarországi Evangélikus Egyház által készítetett Luther Mártonról szóló rajzfilm három epizódját.
A Gondolkodó Kör november 15-én tartja soron következő összejövetelét.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-13 13:53:14

Rendben zajlanak a önkormányzati választások városunkban


ajánlott cikk főképe

2019-09-15 12:48:04

Kicsik és nagyok, lepkék és denevérek


ajánlott cikk főképe

2019-10-09 21:48:58

Hamarosan elkészül az új piac épülete


ajánlott cikk főképe

2019-09-19 22:13:11

6, 2993, 939 - az útrekonstrukciós beruházást összegezték


PÁPA időjárás