Gulyás Lajosra emlékeztek


2015-10-23 12:40:33  | cikk: ha  | 


Gulyás Lajosra emlékeztek főképe

A város oktatási intézményeiben az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon tartották az '56-os megemlékezéseket. A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája idén egy rendhagyó alkalmat szervezett: az iskola mártírhalált halt egykori diákjára, Gulyás Lajosra emlékeztek.
Gulyás Lajos a felvidéki Kisújfaluban született 1918-ban, a pápai teológia elvégzése után Balatonszepezden szolgált, 1948-ben pedig Levélre került. Az 1956-os forradalmi szervezkedés híre Pozsonyban érte, hazasietett, ekkor értesült a mosonmagyaróvári tragikus eseményekről: 1956. október 26-án a határőrlaktanyánál gyilkos sortűz fogadta a forradalmat éltető békés tömeget. Gulyás Lajos próbálta csendesíteni a felháborodott város bosszúvágyát, a pattanásig feszült helyzetben is lelkészi hivatását gyakorolta. Koncepciós per áldozata lett, 1957. december 31-én a győri börtön udvarán végezték ki.

Az iskolai megemlékezésen ezúttal Gulyás Lajos életútját ismerték meg a diákok

Mayerné Pátkai Tünde, a megemlékezés szervezője elmondta, nagyon fontos az "oral history", az elbeszélt történelem: 1956 a mai diákoknak már csak úgy maradhat meg érzéseiben és nemcsak tananyagként, ha személyes emlékekről hallanak, emberekhez tudják kötni a történteket.
A megemlékezésen a diákok Gulyás Lajos életét a Pápai különkiadás című dokumentumfilm segítségével idézhették fel. A filmet Szakács Sára rendezte 10 évvel ezelőtt, az Olvadás című refis lap diákújságíróinak közreműködésével. A Pápai különkiadás bemutatja Gulyás Lajos életének legfontosabb helyszíneit, megszólalnak családtagok, tisztelők. A dokumentumfilmben Kövy Zsolt indítja útnak és segíti a diákokat, hisz a Refi egykori főigazgatója írt monográfiát Gulyás Lajosról és ez adta a film alapját.

A dokumentumfilmben Kövy Zsolt, az öt évvel ezelőtt elhunyt egykori főigazgató segíti a refisek kutatómunkáját
A megemlékezésen részt vett Kövy Zsolt lánya és unokája is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-25 15:15:26

Köszönet a városi intézmények dolgozóinak a segítő munkáért - polgármesteri sajtótájékoztató a járványhelyzetről


ajánlott cikk főképe

2020-03-16 21:38:52

Zárt kapuk, nyitott szívek


ajánlott cikk főképe

2020-07-16 17:45:36

Ismét közlekedik a városnéző kisvonat


ajánlott cikk főképe

2020-04-20 12:32:46

Az Opel Marsal is segíti az Egyesített Szociális Intézmény munkáját