Téli gépszemle a Közútnál


2015-11-02 21:13:33  | cikk: HuHa  | 


Téli gépszemle a Közútnál főképe
Bár még hétágra süt a nap és a hőmérők higanyszála magasra kúszik napközben, az utak kezelői már a télre készülnek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pápai Üzemmérnökségén is elvégezték már a hóeltakarításban és síkosság-mentesítésben használatos gépjárművek és kiegészítőik karbantartását, s felkészítették gépeiket a téli üzemmódra. Mindennek ellenőrzését ma délután tartották a Külső-Győri úti telephelyen az ilyenkor szokásos téli gépszemlén. A szemlén jelen volt a Magyar Közút Nonprofit Kft. Nyugat-magyarországi területi igazgatója, Kecskeméti Attila, Fekete János Veszprém megyei igazgató, a város részéről pedig Áldozó Tamás polgármester és Bakó István, a Városgondnokság igazgatója tekintette meg a gépeket.

Ellenőrzik az adapterek működését

A Pápai Üzemmérnökségen 12 olyan jármű áll rendelkezésére, melyekkel a téli síkosság-mentesítést és hóeltakarítást végzik. Ezek közül négy kombinált gépjármű, mely egyszerre alkalmas hóekézésre és sózásra, hat járművet hóekézésre és rakodásra használnak és van két matuzsálemi korú hómarójuk is – tudtuk meg Polgár Elemértől, a Pápai Üzemmérnökség vezetőjétől. Ezeknek a gépeknek a műszaki állapotát, az adapterek működését ellenőrizték a gépszemle során.

Matuzsálemi kor és hatalmas erő - a hómaró

Fekete János megyei igazgató arról tájékoztatott, Veszprém megyében 23 kombinált gép áll a Magyar Közút rendelkezésére, emellett 6 bérelt gépet tudnak igénybe venni a munkákhoz. 9 hómaró és 47 hóekével felszerelt traktor alkotja még a gépparkot, de szükség esetén további 100 lehívható bérelt gépeket is munkába tudnak állítani – erre egyébként az elmúlt években is volt példa. Az elmúlt időszakban 4730 tonna útszóró sót már beraktároztak télre és összesen 7000 tonnát tudnak készleten tartani.
-Négy fokozatban indulnak útnak az utak járhatóságának biztosítására szolgáló gépjárművek. Az első fokozat az egyszerű készenlét, ez 3 fok feletti hőmérséklet esetén van érvényben, a második fokozat a 3 fok alatti hőmérséklet, a hajnali lefagyások és az 5 centiméternél kevesebb hómennyiség idején érvényes, ekkor síkosság-mentesítés a feladatunk. Ilyenkor a műszaki ügyeletes és a géppark már bent telephelyezik. A következő fokozat az 5 centiméternél nagyobb hó esetén lép érvénybe, a rendkívüli helyzetekben pedig a négyes fokozat érvényes, ekkor már minden gépünk és a lehívható géppark is az utakon van, és végzi a hóeltakarítási munkát – sorolta az igazgató. Fekete Jánostól azt is megtudtuk, téli szezon november 10-én kezdődik, mivel azonban a következő napokra -3- - 4 fokos hajnali lehűléseket jeleznek előre, már mától a kettes fokozatban dolgoznak a Közút munkatársai, vagyis készülnek a síkosság-mentesítésre.

Ha kell, folyamatos szolgálatban dolgoznak a Közút munkatársai

A Pápai Üzemmérnökség munkatársai a hajnali készültség mellett jelenleg a téli megelőző munkálatokat végzik, hófogó rácsokat helyeznek ki, kaszálják az út menti növényzetet. Az időjárástól függően szervezik a szolgálatot, ha kell, akár harmincöt fővel, folyamatos szolgálatellátás keretében mentesítik az utakat a téli csapadéktól – mondta el Polgár Elemér.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-09-11 23:07:45

Elkészült a Refi konyhája és ebédlője


ajánlott cikk főképe

2019-09-17 08:47:57

Programokban gazdag év áll a 15 éves Pegazus Színház előtt


ajánlott cikk főképe

2019-05-22 15:05:44

Vasárnap választás


ajánlott cikk főképe

2019-07-31 18:42:23

Szombaton tartják a Tókertben élők városrészi napját


PÁPA időjárás