Éles és gyors sikoly


2015-11-23 20:48:01  | cikk: ha  | 


Éles és gyors sikoly főképe

Az Orlai bérletben ezekben a napokban a Teleszterion Színházi Műhely Éles és gyors sikoly című előadását láthatják a pápai középiskolások. A műhely ajkai diákszínjátszói hónapok óta Siobhan Dowd regényével foglalkoznak, egy olyan történettel, mely sok kérdést felvet.

A legfontosabb problémakör, melyet a darab körüljár, az az egyén és a közösség életében kirótt terhek kérdése. Mit kezd egy tragédiával a közösség, milyen irányt szabnak a normák és hogyan juthat el oda egy fiatal lány, hogy élete nagy válságában nincs kihez fordulnia...

Shell szerepében Bércy Maja

Siobhan Dowd egy megesett lány történetét írta meg. Egy látszólag hétköznapi élet vetül elénk, aztán ahogy egyre mélyebben belelátunk az eseményekbe, rádöbbenünk, hogy ez egy kegyetlenebb fajtából való élet. A darabban egy viselkedéskutató faggat egy lány, Michelle Talentet. A hír szerint két újszülött holttestét találták meg és Michelle, barátainak Shell, magára vállalja a tettet. A történet egy serdülő lány életébe enged bepillantást. Shell édesanya halála után neveli, gondozza két fiatalabb testvérét, vezeti a háztartást, mindezt segítség híján teljesen egyedül. Az apa gyászában elfordult gyermekeitől, megszállott vallásosságába és az alkohol mámorába menekül. Shell barátra lel Rose atyában, de ezt a közösség nem nézi jó szemmel, aztán Shell enged az osztálytárs, Declan csábításának. Shell - és ahogy az közben kiderül, barátnője is - terhes lesz a fiútól.

A két barátnő (Balassa Szilvia és Bércy Maja) 

Az ajkai színjátszók megdöbbentő erejű előadásában elénk tárulnak egy olyan hívő lánynak önfeláldozó tettei, aki a templomi közösségben csak álszent emberekre lel, a bajban senkihez nem mer fordulni, senkitől nem mer segítséget kérni. Gyermeke halva születik, barátnője koraszülött bébije sem életképes. Mindketten titokban szülik meg gyermeküket, a hihetetlen pletykaáradat Shellre zúdul, mert ő védeni akarja barátnőjét. Aztán a végén minden kiderül, de hogy jobb későn, mint soha? ...azt mindenki maga döntse el.

Komáromi Sándor, a darab egyik rendezője - a másik Herczeg Dia - elmondta, hogy az előadás kérdéseket vet fel, de nem ad válaszokat. Sokfelől közelítik meg a témát, gazdag szimbólumrendszerrel dolgoznak, hangot adnak több véleménynek. Reméli, hogy a nézők a játék után továbbgondolják a történetet, beszélgetnek róla és mindenki megtalálja saját legfontosabb kérdését és arra talán a választ is.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!