17 milliós beruházás - új tető kerül a pápai evangélikus templomra


2015-11-24 19:38:47  | cikk: ha  | 


17 milliós beruházás -  új tető kerül a pápai evangélikus templomra főképe

1784-ben épült a pápai evangélikus templom, melyet 1884-ben bővítettek ki, ekkor nyerte el mai formáját. A Gyurátz Ferenc utcai gyülekezet természetesen mindig elvégeztette a szükséges munkálatokat, 30 évvel ezelőtt például új héjazatot kapott az épület. Mára azonban elkerülhetetlenné vált a tetőszerkezet cseréje, mondta Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese, a pápai gyülekezet lelkésze, sajtótájékoztatóján.

Kívülről nézve még nem tűnik fel, hogy súlyos a probléma, bár a fal repedése már erre utal

- A héjalásból fakadó problémák, az anyaghiba, a befolyt csapadékvíz, a gombásodás az eltelt évtizedekben súlyos károkat okozott a tetőszerkezetben. A tartógerendák el vannak törve, elmozdultak, alig van csatlakozási keresztmetszet, ez a 2013-ban készült műszaki felmérés során készített fotókon is jól látszik. A beázás jóvátehetetlen károkat okozott, a gerendák cseréjére, javítására van szükség - mondta Polgárdi Sándor.

A felmérési dokumentáció fotói egyértelműek: a rekonstrukció elodázhatatlan

A rekonstrukció elodázhatatlan, de épp időben, megérkezett a támogatás. A sajtótájékoztatón az esperes bejelentette, hogy a beruházást az EMMI 12 millió forinttal támogatja, az egyházi épített örökség védelmét célzó pályázatának keretében. Ezt az összeget Pápa Város Önkormányzata, valamint a Pápai Evangélikus Egyházközség is 1-1 millió forinttal egészítette ki, a Magyarországi Evangélikus Egyház pedig biztosította a fennmaradó 2.836.000 Ft-ot.

A tetőszerkezet cseréjét több részletben végzik majd el a következő hónapokban a közel 17 milliós költségvetésű beruházásban. Kilenc fő szaruállás van, ezeket egyszerre nem lehet megbontani az időjárási viszontagságok miatt, de ha megfelelően szakaszolják a munkákat, akkor egy jó ütemezéssel nem lehet gond a határidő tartása, hangsúlyozta az esperes.

A tervek szerint a munkálatokat februárban kezdik el, a beruházás befejezésének határideje 2016 májusa.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-09-09 16:51:36

Tágasabb, komfortosabb körülmények a Pedagógiai Szakszolgálat számára


ajánlott cikk főképe

2018-05-08 23:38:34

Szűkebb pátriánk - újratöltve


ajánlott cikk főképe

2018-05-11 21:29:35

Gyerekek a lovasiskolában


ajánlott cikk főképe

2018-06-17 00:22:11

Másodszor is kimaxolták a bulit