Tisztújítás a Pápai Művelődéstörténeti Társaságnál


2015-11-28 22:27:45  | cikk: ha  | 


Tisztújítás a Pápai Művelődéstörténeti Társaságnál főképe

A Művelődéstörténeti Társaság 1988-ban alakult meg Budapesten, hogy összefogja a Pápához kötődő, de a fővárosban élő értelmiségieket. A csoport 1996-ban alakult át egyesületté és felvette a Pápai Művelődéstörténeti Társaság nevet, Pápa lett a székhely, de Budapesten is működik szekció. A közösség számos kiadvánnyal jelentkezett az évek során, többek közt konferenciák anyagát, helytörténeti kutatások eredményeit gondozták. E mellett a város történelméhez, kulturális értékeihez kötődő rendezvényeken is jelen vannak a tagok.

A társaság elnöke az elmúlt ciklusban Somfai Balázs volt, alelnöke Mátyus Aliz. A közgyűlésen Somfai Balázs elnöki beszámolója után került sor a tisztújításra. Mátyus Aliz elmondta, szeretnék, ha fiatalabb elnöksége lenne a közösségnek. Természetesen nem csupán a kor számít, hanem az is, hogy tevékeny, hangsúlyos jelenléttel dolgozzanak. A tagokat is kérték, hogy vegyenek részt aktívabban a közösség munkájában, egy körlevélben megkeresték a budapesti szekció tagjait is. Arról kell nyilatkozniuk, hogy mivel tudnák segíteni a pápai diákokat. Horváth Iván műfordító például az elsők közt válaszolt, hogy szívesen ad tanácsokat, támogatást a fordítás iránt érdeklődőknek. Fontos az is, hogy legyen végre egy honlapja a társaságnak, ez már régi igény, talán most megvalósul.

Somfai Balázs leköszönő elnök értékelte az előző ciklust, természetesen tagja marad a társaságnak

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság új elnöke Horváth Adrián karnagy, zeneszerző lett, az alelnök Baloghné Uracs Marianna, az NMI irodavezetője, a titkár pedig Péterváry-Szanyi Brigitta, a Gróf Esterházy Károly Múzeum régésze lett. A társaság intézményi hátterét is a múzeum adja majd.

Horváth Adrián elmondta, hogy nagyon meglepte a felkérés, de megtiszteltetésnek vette. Abban, hogy elvállalta az elnöki tisztet, nagy szerepet játszott az, hogy úgy látja, a csoport most valóban megmozdult és a régi dicső múlt értékeinek megőrzése mellett nyitott az újra is. Az elnök szeretné, ha teret kapnának a Pápán tevékenykedő emberek, akikre akár 100 év múlva is büszkék lehetünk. A helytörténettől kezdve az irodalmon át akár a festészetig, zenéig sok területen vannak tehetséges pápaiak, nem szabad hagyni, hogy értékeink feledésbe merüljenek, mondta.

A Pápai Művelődéstörténeti Társaságnak jelenleg 104 tagja van, de várják mindazok jelentkezését, akik szeretnének tenni a város és környékének szellemi megújulásáért.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-11-09 21:49:32

Márton-napi program a Tarczyban


ajánlott cikk főképe

2018-12-09 15:04:09

Helyére került a vadászrepülő


ajánlott cikk főképe

2018-12-05 21:45:19

Szombaton Kék Advent


ajánlott cikk főképe

2018-11-02 17:22:44

"De mi nem a meghátrálás emberei vagyunk..."


PÁPA időjárás