Több mint egy történet, több mint egy klub


2015-12-14 20:22:18  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Több mint egy történet, több mint egy klub főképe
2014 júliusában láthatta először a pápai közönség a Balázs Béla-díjas filmrendező, Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmjét. A pápai születésű rendező alkotása a magyar labdarúgás egy kiemelkedő korszakát mutatja be, amikor olyan futballistákat adott Magyarország a világnak, mint Kocsis Sándor, Kubala László és Czibor Zoltán. A sikeres nyári bemutatót követően a Petőfi mozi műsorában két hétig lehetett megtekinteni az alkotást, a tavalyi alkalom után az idén 30 éves színházépület jubileumi programsorozatában is helyet kapott a film, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban rendezett eseményre a rendező mellett Dunai Antal olimpia bajnok labdarúgó is ellátogatott, akivel a vetítés előtt beszélgettünk. Az Újpest korábbi kiválósága maga is szerepel a filmben, hiszen jó barátságot ápolt Kubalával, akit a World Soccer Magazine 1999 decemberében a 20. század 100 legnagyszerűbb labdarúgó-játékosa közé sorolt.
- Nagyszerű játékos és remek ember volt. Büszke vagyok arra, hogy ismerhettem, és azt gondolom, ahogyan a Barcelona, úgy Kubala is kiemelkedik a világ labdarúgásából. Nagyon szerette a magyarokat, akinek csak tudott, segített, többek között nekem is, amikor Spanyolországban lettem edző. Annak idején három magyar határozta meg a Barcelona játékát, ma annak is örülnénk, ha egy európai topcsapatban egy honi futballistát fel tudnánk mutatni. Bízom benne, hogy a mai fiatalokat sikerül megismertetni az ő történetükkel, és talán a nézők között már ott ül a következő generáció Kubalája.
Több érdekességre is fény derül a filmből, például a nagy hármas előtt egy másik magyar, Plattkó Ferenc 1923 és 1930 között a katalán klub kapusa volt, Kubala László 1950-ben, regénybe illő kalandok után került a csapathoz, ahol rövidesen a Barca első számú csillaga lett. Kiderül az is, hogy a spanyol iskolákban egy kapusról szóló vers a kötelező tananyag része, Európa legnagyobb stadionja előtt pedig Kubala két méter magas szobra fogadja a látogatót. Dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntő beszédében rávilágított arra, hogy a katalánoknak milyen sokat jelent a csapat, és arra, hogy ez a három magyar mennyit tett a labdarúgásért. A polgármester emellett Czibor Zoltánról egy érdekes pápai vonatkozásról is szót ejtett.
- A pápai legenda szerint 1946-47 környékén a komáromi születésű Czibor Zoltán az akkori nagy hírű Pápai Perutz FC-nél jelentkezett próbajátékra. A nagy nevű dunántúli sztárjátékosok mellett azonban nem figyeltek fel rá, és mondván ilyen játékost Pápán minden utcasarkon találnak, nem igazolták le, így történhetett meg, hogy Czibor nem Pápán, hanem máshol folytatta pályafutását és tett világhírnévre szert.
A vetítés előtt Kocsis Tibor - aki a Kubala-Kocsis-Czibor triót a Messi-Suárez-Neymar hármasához hasonlította – elmondta, nem gondolta, hogy egyszer majd futballról szóló filmet készít, míg meg nem ismerkedett Kubala László és társai életével, sőt a forgatás közben Barca drukker is vált belőle, és mára már pontosan tudja mit jelent a csapat jelmondata, a Més que un club (magyarul: Több mint egy klub).
- A film nem elsősorban a fociról szól, sokkal inkább az emberi történetekről, drámákról, arról, hogy az álmokat sok munkával el lehet érni. Ezek az emberek azt bizonyították, hogy akár a világ legjobb csapatába is el lehet jutni, csak kitartás és elkötelezettség kell. Nagy örömömre, sok helyen vetítették már a filmet, eljutott például Kínába is, és a tervek szerint 2016 tavaszán a Camp Nouban lesz a film spanyolországi díszbemutatója.
Kocsis Tibor a jövőbeli tervekkel kapcsolatban azt mondta, előbb-utóbb szeretne Kubala Lászlóról egy külön filmet is készíteni, az még nem dőlt el, hogy játék-, vagy dokumentumfilm lesz-e. A vetítés előtt és után a nézők között a film dvd változatát és filmplakátokat sorsoltak ki.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-07-03 16:12:59

Végleges az NB III mezőnye


ajánlott cikk főképe

2019-09-17 16:35:31

E-sportban is sikeresek a petőfisek


ajánlott cikk főképe

2019-07-01 20:33:04

Fiatal, sikerre éhes Perutz épül


ajánlott cikk főképe

2019-05-25 17:01:32

Utánpótlás foci: Egy győzelem, egy vereség


PÁPA időjárás