Projektzárón összegezték a kastély rekonstrukciós beruházást


2015-12-31 17:34:00  | cikk: HuHa  | 


Projektzárón összegezték a kastély rekonstrukciós beruházást főképe
December 31-én zárul a Turisztikai attrakciófejlesztés Pápán – a pápai Esterházy-kastély komplex, környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése című, a köznyelvben csak kastély-projektnek hívott beruházás. A több mint 2 milliárd forint összköltségvetésű, európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztés során elvégzett munkákat összegezték és a kastély szolgáltatásait tekintették át a december 29-én tartott projektzáró rendezvényen.

Áldozó Tamás polgármester a projekt zárása kapcsán hírportálunknak elmondta, Pápa városának felelőssége van az Esterházy-családdal szemben, hiszen ennek a családnak köszönhető, hogy a város ebben a formában ma is él és így néz ki, másrészt pedig felelőssége van a városnak az épített történelmi értékekkel, így ezzel az épülettel szemben is.
-Kaptunk a magyar államtól több mint 2 milliárd forintot ennek az épületnek a felújítására és az előző beruházásokkal együtt legalább 300 millió forintot a pápaiak is hozzátettek az épület megújításához. Tehát büszkén kihúzhatjuk magunkat, a pápaiak méltányos részt vállaltak a rekonstrukcióban, hogy a jövőben ennek a javait majd élvezni tudják.

Áldozó Tamás polgármester a beruházás jelentőségéről beszélt
A városvezető azt is megfogalmazta, az elmúlt néhány évben az európai uniós forrásoknak és a helyi innovációknak köszönhetően Magyarországon megsokasodtak a világszínvonalú attrakciók, s csak a közvetlen környezetben sok ilyet lehet felsorolni. Ezen a piacon, ahol a szabadidő eltöltésére, az élmény megvásárlására ilyen sok lehetőség van, nagyon nehéz egy kastéllyal eredményeket elérni, hiszen egy kastély kicsit régies, kicsit avittas ízű, az újszerű látnivalókhoz, technikai újdonságokat felvonultató produkciókhoz képest.
-Éppen ezért az első pillanattól kezdve arra gondoltunk, hogy megpróbálunk ebből az ódon hangulatból kilépni és valami élményszerű, emberközeli barokkot megmutatni a látogatóknak. Ennek köszönhető az élő kastély program és az, hogy a legmodernebb technikát is bevontuk a bemutatókhoz. Én hiszem, hogy ez egy olyan kínálat, amivel ha ügyesen sáfárkodunk, és jól tudjuk a piacon bemutatni, akkor hosszú távon is sikeresek lehetünk. Mert igaz, hogy rengeteg újdonsággal találkozunk a piacon, de azok időtállóságáról nem lehetünk meggyőződve, míg a kastélylátogató turizmus régi hagyományokra tekint vissza és vélhetően nagy jövő is áll előtte.

A rendezvényen Németh Tamás projektmenedzser foglalta össze az épület felújításának munkálatait. Kitért a hosszan tartó és sok meglepő eredménnyel záruló régészeti kutatásokra, a külső homlokzat és a belső udvar felújítására, a belső terek rekonstrukciós és restaurálási feladataira.
-A kastély épülete a földszint és a padlástér között teljesen megújult. Újak az épületgépészeti és villamossági berendezések, a nyílászárók, megújult a burkolatok többsége, a faburkolatokat szükség szerint restauráltuk vagy rekonstruáltuk. Nagyon jelentős volt a kő- és gipszstukkó restaurátori munka és a vakolatok felújítása – sorolta az elvégzett munkálatokat.

Németh Tamás projektmenedzser az építési beruházást foglalta össze

A megújult épületben új szolgáltatások várják a látogatókat, ezek többsége pedig az eredeti elképzeléseknek megfelelően egyedülálló és különleges országos viszonylatban is. Ezekről szólt előadásában Boros Katalin, a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője. Mint mondta, az élő kastély program a legkülönlegesebb eleme a látogatóközpontnak.
-Ez az az attrakció, mely megkülönböztet bennünket minden más kastélytól és erre nagyon jó visszajelzéseket kapunk a látogatóktól is. A vendégkönyvi beírásokból, vendégvéleményekből azt az információt kapjuk, hogy sokan sok kastélyban jártak már, de ilyen programmal nem találkoztak másutt, hogy megelevenedik a barokk kor és a grófi udvartartás fogadja és kíséri végig őket a kastély- és az Esterházy-család történetén.
Hozzátette, különlegességnek számít a kézműves foglalkoztató is, ahol gyerek és felnőtt csoportokat is fogadnak és bár a mézeskalács készítést tervezték fő attrakciónak, a csokiöntés sikere felülmúlhatatlan. Ugyancsak népszerű és egyedi látnivaló a kastély LEGO kockákból megépített kicsi mása és a szomszédos terem kínálata, ahol a játékasztaloknál a gyermekek akár saját kastélyukat is megépíthetik.
-Igazi kuriózumnak számít a kastély kápolnája is, nem sok olyan kastélykápolna van, amely visszakapta eredeti, szakrális funkcióját. Volt már itt szentmise, esküvő és keresztelő is, aki pedig egyszer járt a kápolnában, tudja, semmihez nem hasonlítható hangulata van annak a teremnek – tette hozzá az ügyvezető.

A pápai Esterházy-kastély egyedülálló szolgáltatásokat kínál - mondta Boros Katalin ügyvezető

A projektzárón a polgármester arról is szólt, az elmúlt években 3 milliárd forintot költöttek a kastélyra és a rekonstrukció most tart a felénél. Hátra van a kapu és a kerítés, a pince, a váristálló, az őrházak rekonstrukciója, a szabadtéri színpad funkciójának tisztázása, a kastélypark és a Várkert felújítása. Mindez egy évtizedre való munkát jelent és ebben fontos, hogy jól döntsenek arról, melyik feladatot milyen forrásból tudják megvalósítani. Példaként említette a következő országos kastély-felújítási programot, melyre meghívást kapott a város, Lázár János miniszter ígéretét a kapu helyreállításának finanszírozására (az idei évi előkészítő költségek vállalásáról a napokban írták alá a szerződést) és a jövőre megnyíló TOP-os forrásokat is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-05 16:12:18

Lada Nivát kaptak a közterület-felügyelők


ajánlott cikk főképe

2020-01-23 00:39:29

Édes Lászlóné vehette át a Pro Cultura Díszoklevelet


ajánlott cikk főképe

2020-01-20 23:51:50

Megkezdődött az ökumenikus imahét


ajánlott cikk főképe

2020-02-17 12:48:00

Illegális hulladék a vasútállomás környékén