Újabb egyiptomi kincsek kerültek Pápára - hamarosan nyit a kiállítás


2016-01-18 19:37:41  | cikk: ha  | 


Újabb egyiptomi kincsek kerültek Pápára - hamarosan nyit a kiállítás főképe

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeibe 18 műtárgy érkezett a Szépművészeti Múzeumból, így az intézmény egyiptomi kiállítása a koporsó és a múmia mellett új elemekkel várja a látogatókat - hamarosan. A festett óegyiptomi koporsót és a múmiát a Pápai Református Kollégium egykori diákja, Markstein Károly adományozta alma materének 1884-ben. A több ezer éves műtárgyak a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek értékes, becsben tartott darabjai voltak eddig is, most azonban a kiállítóteret is átalakították a XXI. század elvárásainak megfelelően.

A Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének gyűjteményvezetője dr. Liptay Éva. A Pápai Református Gyűjtemények 2011-ben vette fel vele a kapcsolatot és az intézmény csatlakozott a Szépművészeti múmia-projektjéhez. Az együttműködésnek köszönhetően a pápai kiállítás gazdagításához a Szépművészeti Múzeum 18 műtárggyal járult hozzá, ezeket tartós letétben helyezik itt el, az állandó kiállítás részei lesznek.

A műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum munkatársai helyezték el a vitrinekben

Dr. Liptay Éva elmondta, hogy a tárgyakat természetesen úgy válogatták össze, hogy illeszkedjenek a pápai anyaghoz. Így főként a koporsón is megjelenő műtárgyakat hoztak. A diákok például miután meghallgatták a bevezetőt a kor szimbólumairól, a koporsón kereshetnek jeleket, ábrákat, amiket aztán megnézhetnek a vitrinben három dimenzióban is. Sőt ezek közül néhányat, például a Hórusz-, más néven udzsat-szemet, amulett formájában el is készíthetnek. Igaz, azt már a klimatizált kiállítótér melletti foglalkoztató- illetve előadóteremben.

Dr. Liptay Éva és Halászné Kapcsándi Szilvia a kiállítótérben 

Szóval, a kiállítás tartalmában és környezetében is megújul. Az iskolaépület nyugati szárnyának földszintjén két termet alakítottak át. A kisebbik térben kapott helyet a klimatizált vitrin, melyben a páratartalom is szabályozható, ebbe került a múmia és a koporsó. A falakon a ledes megvilágítású keretekbe teszik a CT-felvételeket, a másik oldalon látható tárlókba pedig a Szépművészeti Múzeumból érkezett műtárgyakat. A kiállítótérbe a foglalkoztatóból lehet belépni, mesélte Halászné Kapcsándi Szilvia, a gyűjtemények múzeumpedagógusa, akinek szívügye a tárlat.

Ezekbe a ledes megvilágítású keretekbe kerülnek a múmiáról készült CT-felvételek

A pápai egyiptomi kiállítás népszerűsége évről évre nőtt, korábban 1200 látogatója volt, tavaly pedig már közel ötezer érdeklődőt regisztráltak. Köntös László gyűjteményi igazgató elmondta, reméli, hogy az igényes kialakítású régi-új tárlat még több látogatót vonz majd. A felújítás-átalakítás-modernizálás húsz millió forintba került, ezt saját forrásból finanszírozták, mert fontosnak tartották, hogy ez az egyedülálló kincs méltó környezetben fogadhassa a vendégeket - terveik szerint márciustól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-08-10 12:16:25

A járványhelyzet miatt szünetel a személyes ügyfélfogadás a Vízműnél


ajánlott cikk főképe

2020-08-28 20:43:45

Költségvetés módosítás, intézményi beszámoló, tanulmányi támogatási rendszer


ajánlott cikk főképe

2020-05-12 23:33:42

Bővült a piac nyitvatartása, újra jöhetnek a ruhaárusok


ajánlott cikk főképe

2020-07-09 19:18:13

Nyárvarázs gyermekszemmel