A református templomban zárult az Egyetemes Imahét pápai rendezvénye


2016-01-24 11:36:39  | cikk: Babos Petra  | 


A református templomban zárult az Egyetemes Imahét pápai rendezvénye főképe
2016. január 18-23. között Egyetemes Imahetet tartottak a városunkban működő felekezetek a Krisztus hívők egységéért. A 2016-os imahét témáját a lettországi keresztények dolgozták ki, mottója „Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!”
Az imahét utolsó alkalma szombat este volt, Szijártó László lelkipásztor hirdetett igét a református templomban.

A záró istentisztelet témáját az emmauszi tanítványok adták, akik Jézus feltámadása után reményüket vesztve szinte elmenekülnek Jeruzsálemből. Az úton Jézus melléjük szegődik és rávezeti őket a teljes igazságra. Az igemagyarázatban, majd a kenyértörésben felismerik őt, és visszatérnek abban a közösségbe, ahonnét elmenekültek. A kenyértörés, - amely folytatása az utolsó vacsorának és kezdete egy máig ható hagyománynak – az eucharisztia szentségével Krisztus megtalálta a módját annak, hogy örökre azokkal maradjon, akik már azt hitték, örökre elszakították őket tőle.

Szijártó László plébános arra hívta fel a figyelmet, hogy sokszor vannak problémáink, gondjaink, amelyeket gyakran önmagunkba zárunk, s szeretnénk ezek elől elmenekülni. De hiába akarunk elmenni akár a világ végére is, a lelkünket magunkkal visszük, így a bajainkat is. Ilyenkor jó, ha az Isten mellénk szegődik, s ő visszavezet minket abba az irányba, ami mindannyiunknak jó.
Az istentiszteleten a só és a fényesség, mint az imahét szimbóluma is megjelent. Az ünnep szolgálattevői úgy vonultak be, hogy kezükben a Biblia, egy égő gyertya, egy tál só és kenyér volt. A lett vendégszeretet jelképe a kenyér, különösen a fekete kenyér. Amikor az emberek új otthonba költöznek, akkor az áldás jeleként a barátok gyakran egy sóval kereszt alakban meghintett kenyércipót ajándékoznak a beköltözőknek. Ezért az imahét utolsó alkalmán az istentisztelet végén testvéri együttléten gyakorolták a vendégszeretet ezen gesztusát.

Ifj. Márkus Mihály református lelkipásztortól megtudtuk, Pápán 30. éve szervezik meg az ökumenikus imahetet.
- Az imahéten évről évre nagyon sokan jelennek meg. Ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy egymás templomaiba ellátogassunk, egymás lelkészeit meghallgassuk, és persze együtt imádkozunk, énekeljünk – mondta.

Az imahét perselyadományát eddig a különböző felekezetek segélyszervezeteinek adták, idén azonban egy közös adománygyűjtő dobozt szeretnének kialakítani a városban, ahová bárki elhelyezheti felesleges ételadományát.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-08-19 16:24:24

1,4 milliárd forint többletforrást kapott a város a barnamezős projekt megvalósításához


ajánlott cikk főképe

2020-07-02 16:37:39

Ismét várja a látogatókat a zsinagóga


ajánlott cikk főképe

2020-05-14 12:01:27

Kivágtak egy fát a Bástyán


ajánlott cikk főképe

2020-05-11 19:52:38

Képviselők az épülő atlétikai centrumnál