Akvarellben meséli el


2016-03-01 20:18:16  | cikk: ha  | 


Akvarellben meséli el főképe
Kiss László művésztanár volt a vendége a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör februári összejövetelének. A művésztanár a pápai evangélikus gyülekezet tagja, így érthető, hogy Polgárdi Sándor esperes megkülönböztetett szeretettel köszöntötte.

Kiss László Dabronyban cseperedett fel, nagybátyja, Ferenczy Imre szobrászként is tevékenykedett, ez jó indíttatást adott a későbbi formázásokhoz, szobrok, kisplasztikák elkészítéséhez. A rajzórák voltak a kedvencei, már akkor kitűnt, hogy jó érzéke van a képzőművészethez, de mint mondta, ő maga akkor is kritikusan szemlélte rajzait, szerette volna tökéletesen lemásolni a látott tájat, csendéletet.

Kiss László vetített képes előadásban mesélt életéről

Kiss László a Türr Gimnáziumban érettségizett, Tanárai, mesterei voltak A. Tóth Sándor, Bíró Károly és Szalai László. Szegeden szerzett tanári oklevelet biológia-rajz szakon, később elvégezte a Képzőművészeti Egyetemet is. Pápán tanított a Kilián György Általános Iskolában és a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában is. Aktív pedagógusként csak nyaranta jutott ideje az alkotásra, hisz a tanév során minden idejét, energiáját lekötötte a tanítás. Tartott szakköröket is a diákoknak, akik közül a legtehetségesebbeket igyekezett felkarolni, hisz emlékezett rá, hogy sokat neki is sokat jelentett a neves pápai művésztanárok figyelme, segítsége.

Nyugdíjas éveit az alkotás jellemzi. Kétlaki életet élnek feleségével, mondta. Telente Pápán vannak, ilyenkor a festésre szán sok időt, áprilisban viszont átköltöznek a Balaton mellé, Ábrahámhegyre. Itt a faragásé, mintázásé, a kirándulásoké a főszerep - és természetesen a nagy szerelem, a horgászat is teret kap.

Az örök téma: Pápa

Kiss László kedvenc technikája az akvarell. Egyszerű technika, mondta, aztán hamar hozzátette, hogy nehéz is persze, hisz alaposan végig kell gondolni a lépéseket, a vizes festék ha egyszer a papírra kerül, nem lehet észrevétlenül javítani, belenyúlni. Legszívesebben pápai utcarészleteket örökít meg, ha teheti, fényképről, mert szívesebben alkot otthon, mint a szabadban.

Vallja, hogy akkor sikeres az alkotás folyamata, ha jó úton indul el - gyakran az első ecsetvonások meghatározzák, hogy milyen lesz a kész kép, a mellékvágányok, a zsákutcák nehezítik a célba érést. Bár ő ezt a festés kapcsán mondta el, a gondolat egy sikeres pálya ars poeticája is lehet...

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-09-23 21:56:10

Ars Sacra-koncert a Nagytemplomban


ajánlott cikk főképe

2019-10-01 08:35:40

Fény és árnyék- Császár József festményei a könyvtárban


ajánlott cikk főképe

2020-01-07 22:24:42

Új utakon - Festménykiállítás a könyvtárban


ajánlott cikk főképe

2019-11-21 17:34:32

Szombaton aszfaltozzák a körforgalmat


PÁPA időjárás