Digitalizálják a Pápai Református Gyűjtemények anyagát


2016-03-02 21:27:00  | cikk: ha  | 


Digitalizálják a Pápai Református Gyűjtemények anyagát főképe

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Múzeumában látható kiállítások sajátos színt képviselnek a magyar muzeológiában. Az állandó kiállítások egyike válogatás a Dunántúli Református Egyházkerület egyházművészeti és egyháztörténeti emlékeiből: úrasztali terítők, kendők valamint a klenódiumok, többek közt kelyhek, kannák kapnak itt helyet. Ez a kiállítás most nem látogatható, mert átfogó leltárt készítenek az intézményben, ehhez kapcsolódóan digitalizálják is az anyagot.

Az úrasztali terítők és kendők kerültek először sorra a leltárban, ezeket fotózta le elsőként Horváth Géza fotóművész. A digitalizálás nem csupán a leltározás modernizálását szolgálja, hanem egy kiadvány is készül majd a múzeumban található liturgikus textilekből, mondta Köntös László igazgató.

A múzeum részéről Halászné Kapcsándi Szilvia a felelőse a leltárnak

Laczkovits Emőke a szakmai vezetője a leltározásnak, ő már régóta foglalkozik a Pápán őrzött liturgikus textilekkel. Elmondta, hogy a legrégebbi terítő a XVI. század végéről származik, s közel százra tehető a XVII. és XVIII. századi textilemlék. Ezek kerülnek majd be a reformáció 500. évfordulójára készülő kiadványba.

A gyűjteményi múzeum másik állandó kiállítása a festett óegyiptomi koporsót és múmiát bemutató tárlat. Néhány hónapig ez sem volt látogatható, hisz új helyre költözött az értékes anyag. Most a kor és a műtárgyvédelem előírásainak megfelelő környezetbe került Hóri koporsója és a múmia, valamint igényes foglalkoztatótér is várja a látogatókat. A kiállítás megnyitója március 4-én, pénteken 18 órakor lesz, szeretettel várnak minden érdeklődőt a református gimnázium épületének földszintjén kialakított bemutatótérbe.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-06 11:48:37

Nyolc új lakót fogad az ESZI a kórházból


ajánlott cikk főképe

2020-07-24 16:35:03

Húsz buszmegálló újul meg


ajánlott cikk főképe

2020-05-13 20:39:25

Készül a tómeder a Schwenczel réten


ajánlott cikk főképe

2020-04-14 17:20:57

Nyugodt hétvége áll mögöttünk