Zenélt a film Pápán


2016-03-05 07:15:36  | cikk: Babos Petra  | 


Zenélt a film Pápán főképe
A 2015/2016-os ifjúsági filharmónia bérlet második előadásához érkezett. Ezúttal a Philharmonic Brass muzsikáját élvezhette több mint 1500 pápai diák. A Zenél a film című előadás során részletek hangzottak el a Csillagok háborúja, a Karib tenger kalózai, a Kockásfülű nyúl, A Vízipók-Csodapók, a Süsü, a sárkány, a Nagy ho-ho-ho horgász és más népszerű filmek zenéiből.

Szilágyi Lajos, a Filharmónia Magyarország országos programmenedzsere, a Philharmonic Brass kürtöse és moderátora elmondta, a zenekart 2003-ban a Pannon Filharmonikus Zenekar és a Pécsi Művészeti Gimnázium tanárai alapították. Tagjai kiváló muzsikusok, akik hasonlóan gondolkodnak hivatásukról, a rézfúvós előadó művészetről.

A kvintett művészetében fontos feladatot jelent a szimfonikus zenekari művek, részletek feldolgozása, átiratok bemutatása, ezért nevében is hordozza a zenekari kultúra iránti elkötelezettséget. Repertoáruk széleskörű és sokoldalú, amelyben reneszánsz-, barokk-, klasszikus-, romantikus-, XX. századi és kortárszenei eredeti művek és átiratok szerepelnek. Az együttes rendszeresen mutatja be saját feldolgozásait, átiratait. Fellépéseik élménydús pillanatokat kínálnak a klasszikus zene iránt érdeklődők és a kikapcsolódásra vágyó közönség számára egyaránt. A klasszikus zene mellett jazz, filmzene, népzenei és könnyűzenei feldolgozások hallhatóak koncertjeinken. A Symphonic Brass Quintet 2011 óta közreműködik a 30Y zenekar Szentimentálé projektjében.

A filmzene a film képsorait kísérő muzsika; a film megnézése által keltett élmény szerves része. A zenének a kezdetektől nélkülözhetetlen szerepe volt, mert feladata a szereplők érzelmeinek, az általuk megélt események hatásainak közvetítése.

Szilágyi Lajos hozzátette, számukra a zenélés nagy élmény, szeretnék, ha az országban minél több gyermek megismerkedne a komolyzenével, s egyre többen tanulnának valamilyen hangszeren, s járnának el koncertekre. Céljuk, hogy a legkisebb településekre is eljussanak, s mindenki élvezze az igényes és élményteli hangversenyeket, hiszen fontos, hogy ne csak a televízióból és számítógépről hallgassanak zenét, hanem élőben is, egy másik közegben.
A diákok örömmel próbálták ki a hangszereket

A rézfúvós kvintett a koncerten a különböző filmzenéken keresztül hangszereit is bemutatta: picolo trombitával, trombitával, vadászkürttel, tubával, harsonával és több ütős hangszerrel találkozhatott a hallgatóság. Az interaktív előadáson a diákok kipróbálhattak hangszereket is, amelyekkel különböző vicces és érdekes hangokat utánoztak. A különleges zenei csemegét a közönség vastapssal díjazta.

A filharmónia bérlet utolsó előadása április végén lesz, amikor a Győri Ütőegyüttes látogat el Pápára.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-13 22:43:15

A pápai kórház megtette a szükséges óvintézkedéseket a betegek és dolgozók védelmében


ajánlott cikk főképe

2020-05-07 14:20:02

Tartós élelmiszercsomagok a Máltai Szeretetszolgálattól


ajánlott cikk főképe

2020-06-18 16:13:54

Újra indul a személyes ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban


ajánlott cikk főképe

2020-07-15 14:28:57

A te országod. A te hangod - Nemzeti konzultáció a koronavírusról