Hori titkai várják a látogatókat - megnyílt a kiállítás


2016-03-05 13:15:43  | cikk: ha  | 


Hori titkai várják a látogatókat - megnyílt a kiállítás főképe

A Pápai Református Gyűjteményekben található festett egyiptomi koporsó és múmia nemcsak hazánkban, de világviszonylatban is jelentős műkincs. Magyarországon mindössze hét egyiptomi múmia van, négy Budapesten, kettő Debrecenben és a pápai az egyetlen a Dunántúlon, de ez az egy nemrégiben a nemzetközi tudományos érdeklődés középpontjába került, dr. Liptay Évának, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye vezetőjének köszönhetően.

- Ez a koporsó és múmia azért is rendkívül jelentős, mert pontosan tudjuk, hogy honnan származik és ez segített beazonosítani több ilyen műkincset is. A festett egyiptomi koporsót és a múmiát Markstein Károly kairói nagykereskedő ajándékozta 1884-ben egykori iskolájának, ő ekkor vásárolta ezeket törvényes úton a feltárást végző szakemberektől. Ez a dokumentált tény ma nagy segítséget jelent, hisz így tudhatjuk, hogy Akhmimból származik. A rajta levő díszítések, motívumok aztán segítenek beazonosítani más hasonló hieroglifákkal ellátott múmiák, koporsók lelőhelyét és korát - mondta a szakember.

...ha mesélni tudna...

A világviszonylatban is jelentős műkincsnek ez az első olyan komplex kiállítása, mely feltárja eddigi történetét, méltó formában teszi lehetővé, hogy a látogatók megismerkedjenek az egyiptomi koporsó és múmia titkaival, mondta Köntös László. Mert hogy titok akad bőven. Ezek közül néhányat már sikerült megfejteni, mondta a gyűjteményi igazgató.

Tudjuk például, hogy Hori, a Pápán látható koporsó tulajdonosa pap volt Akhmimban, körülbelül 3000 évvel ezelőtt. A koporsóban fekvő múmia viszont biztosan nem azonos Horival. Ez onnan tudható, hogy a vászonba burkolt testet borító díszek 500-600 évvel későbbről származnak. Kérdés viszont például az, hogy vajon mikor került a múmia a koporsóba: az ókorban vagy akhmimi temető 19. századi feltárása után? A múmiáról az elvégzett CT-felvételek alapján annyi tudható, hogy egy középkorú, 40-50 év közötti férfi mumifikált teste van a leplek alatt.

Rendkívül gazdag az információs anyag

De nemcsak az ókor rejt tikokat, hisz az egyiptomi koporsó és múmia szinte egyetlen darabjai a régi kollégiumi régiségtárnak, amelyek átvészelték a II. világháború és az azt követő nehéz évek viszontagságait - kérdés lehet, hogy kinek vagy minek köszönhetően. De az sem tisztázott, hogy amikor Markstein Károly egykori iskolájának adományozta a műkincset, akkor hol tárolták, hisz a mostani iskolaépület abban az időben még nem épült meg. S ha már itt tartunk, Markstein Károly alakja is titokzatos, hisz neve nem szerepel a Pápai Református Kollégium egyetlen névsorában sem...

Szóval akad titok bőven, de jónéhányat azért már megfejtett a tudomány. Ezekről részletes tájékoztató olvasható a most megnyílt kiállítás információs tábláin. Nem csupán a koporsóra és a múmiára vonatkozó tudnivalókkal gazdagodik a látogató, de a korról, az egyiptomi kultúráról, a hieroglifákról, a szimbólumvilágról is sokat megtudhat.

Közel kétszáz érdeklődő vett részt a megnyitón

A kor és a műtárgyvédelem elvárásainak is megfelelő klimatizált helyiségben kapott helyet a koporsó és a múmia, a falakon az információs anyag mellett látható néhány, az Egyiptomi Gyűjteményből származó amulett és szobor, a másik oldalon pedig a röntgenfelvételek. Ez a belső tér, a külső pedig a foglalkoztatóhelység, itt tartották a kiállítás megnyitóját. Halászné Kapcsándi Szilvia elmondta, hogy múzeumpedagógiai foglalkozás is tartozik a kiállításhoz, ahol többek közt amuletteket, festett képeket is készíthetnek a látogatók - remélhetőleg minél többen. A bejelentkezések biztatóak, már több iskolai csoportot is regisztráltak a következő időszakra.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-17 16:07:12

Napközis tábor az egészséges életmód jegyében


ajánlott cikk főképe

2020-03-18 14:36:33

Vasárnaponként élő istentiszteleti közvetítés a református templomból


ajánlott cikk főképe

2020-04-20 19:37:09

Dr. Áldozó Tamás: Minden városi óvoda fogad kisgyermekeket


ajánlott cikk főképe

2020-04-07 19:18:04

A reformátusok is segítséget ajánlanak az idősek ellátásához