A svábok bejövetele - könyvbemutató


2016-03-07 22:11:40  | cikk: ha  | 


A svábok bejövetele - könyvbemutató főképe


Egy szokatlan könyvbemutatóra, egy 1913-ban íródott történelmi regény ismertetőjére invitálták az érdeklődőket a Jókai Mór Városi Könyvtárba ma délután. A szerző, Adam Müller-Guttenbrunn 1923-ban hunyt el, A svábok bejövetele című regénye többször is megjelent német nyelven, magyarul azonban most először, az Imedias kiadó gondozásában. A kötetet a kiadó vezetője, Lóczy István mutatta be.

A 100 évvel ezelőtt született könyv 300 éves történetet mesél el: azt az időszakot eleveníti fel, amikor a svábok megtelepedtek a történelmi Magyarország különböző tájegységein a XVIII. században. A könyvben nagyon pontos történelmi, néprajzi háttérinformációkhoz jut az olvasó, hiteles, dokumentumértékű, ugyanakkor olvasmányos, érdekes regény A svábok bejövetele, mondta Lóczy István.

A kötetet a kiadó vezetője mutatta be az érdeklődőknek

A török kiűzése után az ország bizonyos részei elnéptelenedtek, ezért az uralkodó német és osztrák telepeseket hívott ide. A motivációkról, tehát hogy miért indultak el a telepesek, a körülményekről, és a beilleszkedés folyamatáról mesél a könyv. A kor valós történelmi figurái is visszaköszönnek a regény lapjain, de a szereplők, akiknek sorsán át kirajzolódnak a történések, fiktív alakok, az író fantáziájának köszönhetők. Adam Müller-Guttenbrunn stílusa Jókai Móréhoz hasonlítható, mondta a kiadó vezetője.

A svábok bejövetele című kötet megjelentetését azért tartotta fontosnak a kiadó, mert a közép-európai soknemzetiségű kultúrát érdekes több nézőpontból is megvizsgálni. Ebben a könyvben a betelepülő német ajkúak szemével nézhetjük a történéseket, s ugyanaz az esemény így árnyaltabb színezetet kap. A több szálon futó, fordulatos történet visszarepíti az olvasót a XVIII. századba, megismerkedhet a korabeli viszonyokkal. A kötet könyvesbolti forgalomba nem kerül, a kiadónál vásárolható meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-03 22:56:50

Összetartozunk


ajánlott cikk főképe

2020-05-23 20:30:12

On-line vállalkozói fórum a paktum projektben


ajánlott cikk főképe

2020-03-18 15:40:36

A háziorvosi és az ügyeleti rendelők ajtói is zárva vannak


ajánlott cikk főképe

2020-05-13 20:39:25

Készül a tómeder a Schwenczel réten