Textilimport és kereskedelem Pápán


2016-03-10 21:57:00  | cikk: Babos Petra  | 


Textilimport és kereskedelem Pápán főképe
Pápa városában 2010-ben kezdődtek meg a belváros nagyszabású rehabilitációs munkálatai, melyeknek az egyik legfontosabb része a Fő tér felújítása volt. Az építkezések előtt lehetőség nyílott a jelentősebb megelőző feltárásokra, melyet előbb Szvath Márton, a 2011. évben pedig Mardovin Maxim és Kolláth Ágnes irányították. A kutatók nyomon követhették, hogy a kora Árpád-kori falusias település hogyan alakult át a 13. század végére egy burkolt piactérrel rendelkező mezővárossá, amely a középkor végére a távolsági kereskedelem egyik kiemelkedő csomópontjává vált.

A Kékfestő Múzeum nemrégiben indított új sorozata, a Régészeti Mozaik márciusi előadásán ennek kapcsán a pápai textilkereskedelemről esett szó. Dr. Mordovin Maxim, az ELTE Régészettudományi Intézetének egyetemi adjunktusa elmondta, Magyarország nem a textiliparáról volt híres, ezért majdnem biztos, hogy ezek a maradványok a külföldről behozott textilárukból származnak. Pápán nagy mennyiségű régészeti elemre bukkantak az ásatások során, olyanokra, amelyek jelentősen kiegészítik az írott forrásokat és számos olyan részét is mutatják a textilkereskedelemnek, amelyet eddig nem ismertek. A pápai leletek különlegesek, ilyenekre senki sem számított.
-Pápának a középkorban a bécsiekkel volt kapcsolata az írott források szerint, de a leletek alapján elmondható, hogy Angliával, Németalfölddel, Sziléziával és Bajországgal is volt kereskedelmi kapcsolatuk, ezt a pénzek is megerősítik, hiszen Pápán francia pénzérmét is találtunk – hangsúlyozta.
Az előadó a pápai ásatásokról mesélt

A pápai plombák térben és időben is elég nagy távolságokat ölelnek át. A legkorábbi posztópecsétek Zsigmond pénzeivel keltezett rétegekből származnak, s úgy tűnik, hogy vannak 18. századi darabok is. Térben pedig a leletek a Németalföldtől Morvaországig terjedő központokból származnak. Különleges csoportot alkotnak az angol címeres darabok. Városunkban körülbelül 140-150 textilplomba került elő az ásatások során. A textilplombák, más néven posztóbárcák, posztópecsétek vagy ólombélyegek a nyugat-európai textilgyártás minőségi- és eredetiségjelzői. A márka védjegye volt a posztón, jelezve, hogy hol készült, illetve, hogy megfelelt a helyi gyártó város minőségi elvárásainak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-27 22:25:23

Meglepetés koncertek Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-05-01 09:45:58

Egyházi Andrea: Minden intézményünk készen áll az érettségi vizsgák szabályos és biztonságos megtartására


ajánlott cikk főképe

2020-05-28 17:35:05

7 milliárd forint


ajánlott cikk főképe

2020-04-27 12:12:43

Fertőtlenítették a pápai idősotthonokat