Az írek védőszentjére emlékeztek


2016-03-18 22:05:40  | cikk: HuHa  | 


Az írek védőszentjére emlékeztek főképe
A Tarczy Lajos Általános Iskola kéttannyelvű oktatásának szerves része, hogy a diákok megismerkedjenek az angol nyelvű országok kultúrájával, szokásaival, ünnepeivel. Így lehet, hogy évek óta Pápán is megünneplik az írek védőszentje, Szent Patrik napját. A műsorral, vidám felvonulással színesített ünnep napja március 17-dike, Szent Patrik halálának napja, melyről világszerte megemlékeznek ott, ahol sok az ír bevándorló.

Műsorral, tánccal ünnepletek a Tarczysok

A kéttannyelvű tagozat vezetője, Hardi Tünde érdeklődésünkre elmondta, Szent Patrik nem Írországban született, hanem Britanniában, 16 évesen rabolták el és került rabszolgaként Írországba. Mindez az 5. században történt. A fiatalember megszökött a rabszolgaságból, később pappá szentelték és egy jelenés hatására tért vissza Írországba, ahol a háromlevelű lóhere segítségével magyarázta el az íreknek a Szentháromságot és térítette keresztény hitre az embereket.
-Szent Patriktól, mint általában a szentekről több legenda is kering, ezek közül a legismertebb az, hogy egy szikláról szónokolva kiűzte a mérges kígyókat a szigetről. Állítólag Írországban azóta sem élnek mérges kígyók – idézte fel az angol tagozat vezetője.

Szent Patrik napja sokáig vallásos ünnep volt, néhány évtizede azonban nemzeti ünneppé nyilvánították és azóta a vidámságé, a látványos felvonulásoké a főszerep. Ilyenkor az ünneplők Írország színébe, zöldbe öltöznek, lóherét festenek az arcukra és este nagy mulatságot tartanak.

Szent Patrik-napi szimbólumokkal vonultak végig az utcán a diákok és tanáraik

A Tarczy Lajos Iskola ezt a hagyományt eleveníti fel évek óta március 17-én. Idén az intézmény aulájában egy színdarabbal idézték fel az ír hagyományokat, egy másik legendát dolgoztak fel Lind Bernadett tanító diákjai. A történet a koboldokról szólt, akik egy nagy fekete üstben őrzik az aranyat, és a legenda szerint, ha a szivárvány tövéhez eljutunk, elcsenhetjük azt. A műsort egy ír tánc követte, amibe a közönséget is bevonták. Az ünnepi programot idén is felvonulással koszorúzták meg, a diákok jellemzően zöldbe öltözve, Szent Patrik-napi szimbólumokkal vonultak végig az iskola körül.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-01 09:45:58

Egyházi Andrea: Minden intézményünk készen áll az érettségi vizsgák szabályos és biztonságos megtartására


ajánlott cikk főképe

2020-07-24 16:35:03

Húsz buszmegálló újul meg


ajánlott cikk főképe

2020-03-12 11:12:29

Elmarad az ellenzéki hatpárti közös megemlékezés


ajánlott cikk főképe

2020-03-17 16:12:52

Annak az egyedülállónak, akinek a havi nyugdíja nem haladja meg a 114.000 Ft-ot, nem kell kommunális adót fizetnie