Búcsúünnep a Szent József kápolnában


2016-03-20 22:46:46  | cikk: Babos Petra  | 


Búcsúünnep a Szent József kápolnában főképe
A Szent Anna Plébániához tartozó Szent József kápolna alapkövét 2003-ban tették le a felszámolt szovjet katonai temető helyén, a Külső-Veszprémi úton. Az építkezés a veszprémi érsekség és a pápai önkormányzat hozzájárulásából, valamint a hívők adományaiból és munkafelajánlásából valósulhatott meg. Az elkészült kápolnát 2005. október 30-án áldotta meg dr. Márfi Gyula érsek. A templom elsősorban a volt Kilián, Bocsor- és Igal lakótelepen élő hívek számára épült, nemcsak misézési céllal, hanem azért, hogy közösségi alkalmaknak is helyet tudjanak nyújtani.

Szombaton, József napján tartották a kápolna búcsúünnepét, amely körmenettel kezdődött az Anna templomtól a Szent József kápolnáig. A körmenethez útközben egyre többen és többen csatlakoztak, énekelve, imádkozva.

Salgó Ferenc kanonok-plébánostól megtudtuk, minden évben igyekeznek gazdagítani a templomot valamivel. Az idén a Missziós Kereszt elhozatalával tették ünnepélyesebbé az alkalmat. 2017 tavaszán plébániai missziót tartanak a verbita missziós szerzetesek segítségével. A mostani búcsúmisén nyitották meg az előkészületeit a Missziós évnek. Erre az alkalomra elhozták a Szent Anna plébániatemplomból a Missziós Keresztet, amely egész éven át a Szent József kápolnában marad, mivel a 2017. évi plébániai misszió elsősorban az Igal, a Bocsor és a Kilián lakótelepen élők megszólítására, meghívására és hatékonyabb lelkipásztori összefogására irányul majd. A kereszt Nagy József asztalosmester keze munkáját dicséri, aki adományként készítette el a feszületet, mely most a kápolna bejárata utáni belső részben kapott helyet.
-Minden templom Isten kegyelmének a kiáradása. Mi, katolikusok azt valljuk, hogy hét csatornán árad a kegyelem, a szentségek csatornáján. Erre szeretnénk a védőszent ünnepén felhívni a figyelmet. Rászorulunk az Isten kegyelmére. A család a társadalom alapja, merjenek tehát a fiatalok házasságot kötni, s gyermeket vállalni. Kereszteltessék meg őket, s járjanak vasárnaponként templomba. S így ki tud alakulni az egymásra odafigyelő és segítő kisközösség. A betegek szeretete és felkarolása is fontos dolog, egy külön szentség. Jézus is gyógyította a betegeket, mi is segítsünk azoknak, akiknek tudunk.

Az atya hozzáfűzte, az anyaszentegyház, a családok védőszentje és a szent család családfője Szent József, ezért ő szép példát mutat a ma embereinek. Erre azért is van szükség, hogy a családok ne hulljanak szét, erősek legyenek. Szent József a munkások védőszentje is egyben. A mindennapi megélhetés nagy erőfeszítéseket kíván egy-egy családtól, főleg az apától, s ebben is feltekinthetünk rá, hiszen ő sokat dolgozott minden nap, s biztosította a Szűz Anyának a mindennapit, s a boldogulást. A ma embere az ő pártfogását kérheti, s így gazdagodhatnak személyiségükben. A búcsúmisén Szent József közbenjárását kérték a családokért és a lakótelepen élő testvérekért.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-08-29 16:58:25

Megvan a második nyertesünk, folytatódik a játék!


ajánlott cikk főképe

2020-01-20 23:51:50

Megkezdődött az ökumenikus imahét


ajánlott cikk főképe

2020-01-07 21:30:42

Az Örvény-tó télen is kihagyhatatlan


ajánlott cikk főképe

2019-09-23 21:56:10

Ars Sacra-koncert a Nagytemplomban


PÁPA időjárás