Nyílt nap a Pápai Vízműnél


2016-03-21 21:43:06  | cikk: Babos Petra  | 


Nyílt nap a Pápai Vízműnél főképe
Március 22-e a víz világnapja. Ezen jeles nap alkalmából már közel húsz éve szervezi meg évről évre víz világnapi programját a Pápai Vízmű, mely az idei évben is szakmai programokkal, színes rendezvényekkel hívja fel a figyelmet az egészséges, tiszta víz természet adta értékére, ennek az értéknek a megőrzésére, a csapvíz fogyasztásának fontosságára, mindennapi életünkben betöltött nélkülözhetetlen szerepére.

Az egész hetes program során az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a pápai szennyvíztisztító telep munkájába, lépcsőtúrát tehetnek a víztoronyba, ahonnét tiszta időben csodálatos kilátás tárul a városra, valamint a tapolcafői vízbázist is megtekinthetik, a kiváló karsztvíz lelőhelyét.

Ma délután a Szent István Római Katolikus Általános Iskola ötödik osztályos diákjai látogattak a szennyvíztisztító telepre, ahol megtudhatták, hogyan tisztul meg a csatornák csövein érkező szennyvíz. A Vízmű munkatársai beavatták a diákokat a mikrobiológiai, az ivóvíz- és a szennyvíz laboratórium munkájába.

Szili Ágnes laboratórium-vezető hírportálunknak elmondta, a befolyó szennyvíz először mechanikai tisztításon megy keresztül, s amik ezt végzik, azok a durvarács-, a finomrács-homokfogó és az előülepítő. A szűrések után a szennyvíz három ülepítő medencében folytatja útját, az ülepítő, a levegőztető, majd az utóülepítő medencében. Utóbbi két medencében már mikrobiológiai szűrés történik. Az utóülepítő medencékben a szétválasztás folyik, a jótékony hatású mikroorganizmusokkal teli iszap leülepedik a medence aljára, a megtisztult vizet a természetbe engedik, a mezőlaki Séden keresztül a Marcal folyóba jut. A szennyvíztelepre érkező szennyvíz másfél-két nap alatt tisztul meg a technológiai folyamat során. A szilárd fázist képező iszapot víztelenítik, majd bérmunkában komposztálják. A komposztot mezőgazdasági talajjavításra használják fel.

A szakember megjegyezte, a vízmű továbbra is várja a lakosságot a nyílt napra, amelyre előzetes jelentkezés szükséges. A jelentkezni a papalabor@papaivizmu.hu címen vagy a vízmű Facebook oldalán írt üzenetben lehet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-09 23:18:25

Pápai rege - Molnár Lajos visszatekintő kiállítása a könyvtárban


ajánlott cikk főképe

2020-06-06 07:11:54

Egérrágta mesék a Pegazus Színháztól


ajánlott cikk főképe

2020-07-29 16:03:30

Bűnmegelőzési program a strandon


ajánlott cikk főképe

2020-05-18 15:24:47

Augusztusban lehet az első városi nagyrendezvény