Javítják a murvás, kavicsos utakat


2016-03-23 22:10:00  | cikk: HuHa  | 


Javítják a murvás, kavicsos utakat főképe
Régóta húzódó probléma az Öreghegy, Kishegy és Törszsökhegy murvás útjainak karbantartása. Bár az önkormányzat minden évben javíttatta őket és több millió forintot költött az állapotuk helyreállítására, a nem szilárdburkolatú utak minősége hagy kívánni valót maga után. A gondot nem csupán a csapadékvíz okozta károk jelentik, hanem az is, hogy ezeket az utakat nem a jelenlegi gépjárműforgalom okozta terhelésre építették, arról nem is beszélve, hogy ma már tehergépkocsik, erőgépek is használják a murvás szakaszokat, csapadékos időben hatalmas kátyúkat hagyva maguk után. Az utak helyreállítására nagy gondot fordít az önkormányzat, az idei munkálatok a hét elején kezdődtek meg.

A beruházásról Unger Tamás elmondta, a lakossági konzultációkon többször is felvetődött a probléma, az önkormányzat pedig igyekszik gyorsan reagálni a lakossági észrevételekre. Az alpolgármester hangsúlyozta, az elmúlt években több millió forintot költöttek a hegyi utak javítására. Az önkormányzat feladata elsősorban az utak fenntartása, ami a murva visszapótlását jelenti, most azonban ennél is többet tesznek és bíznak abban, hogy hosszabb időn keresztül használhatók lesznek a hegyek útjai. A munkálatok több mint 2 millió forintba kerülnek, ez az összeg a Városgondnokság költségvetésében szerepel.

Az öreghegyi munkálatokat Unger Tamás alpolgármester és Zsegraits Gyula képviselő is megtekintette

A mostani felújítás során az eddigiektől eltérő technológiát alkalmaznak, tudtuk meg Bakó Istvántól, a Városgondnokság igazgatójától. Azokon az utakon ahol a gréder elfér, azzal egyengetik el az utakat, majd egy 3,5 tonnás úthengerrel tömörítik.
-A murvás utak sosem lesznek olyan minőségűek, mint az aszfaltosak, de ez a technológia tartósabb eredményt hozhat a korábbiaknál – közölte. A gréderes technológia abban különbözik a markológépes megoldástól, hogy domborzati viszonyoktól függetlenül sík felületet hoz létre, a lapvibrátor helyett alkalmazott úthenger pedig stabilabb tömörítést eredményez.
-Simább lesz a felület és tömörebb a talaj – összegezte az igazgató. A kedden kezdődött munkálatok mintegy 10 kilométernyi utat érintenek, ezek nagy része az Öreghegyben, Kishegyben és Törzsökhegyben van, de néhány városi kavicsos utat is kijavítanak.

A 10 méter hosszú gréder azonban nem fér el a hegyek összes útján, hiszen van, ahol a szerelvény 3,5 méteres szélessége miatt nem lehet ezzel dolgozni, másutt pedig az útra nem tud ráfordulni a gép. Ahol azonban elfér, ott ezt a módszert alkalmazzák - ezt már Buics Lajos, a kommunális részleg vezetője mondta el érdeklődésünkre. Hétfőn a Malom úton, a Felső úton, a Csiracsapás soron dolgoztak aztán az Alsó úttal folytatódott a munka, majd a Törzsökhegyre és a Kishegyre vonultak át a kivitelezők. A kivitelezés várhatóan pénteken fejeződik be, eredményeként összesen 12 utca, útszakasz lesz jobb állapotú.

Gréderrel egyengetik el a murvás utak felületét

-A hegyi utakra nagyon ráfért a javítás, hiszen néha már nem lehetett rajtuk közlekedni – mondta el a lakossági véleményeket Zsegraits Gyula, a hegyek önkormányzati képviselője. Úgy fogalmazott, őt is többször megkeresték az itt élők a problémával, mely évek óta fennállt, annak ellenére, hogy minden évben volt javítás a murvás utakon.
-A hegyek útjait az eső és a nagy gépjárműterhelés nagyon megrongálta, örömmel látom, hogy most komoly szakmai háttérrel zajlik a javítás. Az előző évekhez hasonló pénzügyi keret áll most is a rendelkezésre, bízom benne, hogy tartósabb eredményt tudunk így elérni, és az évente kétszer elvégzett javítás biztosítja, hogy használhatóak maradjanak ezek az utak.

Unger Tamás emlékeztetett, a múlt évben több mint 30 millió forintot fordítottak a város útjainak helyreállítására – ebbe az aszfaltos utak is beletartoznak – és az idén is megtörtént már a szükséges munkálatok felmérése. A kivitelezésre hamarosan megindítják a közbeszerzési eljárást, a munkálatok pedig április-májusban kezdődhetnek az aszfaltos utakon.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-09 23:18:25

Pápai rege - Molnár Lajos visszatekintő kiállítása a könyvtárban


ajánlott cikk főképe

2020-08-10 23:16:25

Bezárják a Vajda Péter Lakótelepi Óvodát is - fertőzött egy kisgyermek


ajánlott cikk főképe

2020-05-14 15:08:50

MOB elnöki látogatás az épülő atlétikai központnál (frissítve)


ajánlott cikk főképe

2020-08-07 17:33:48

26 fertőzött, 92 karantén péntek délután