Újabb Esterházy relikviák kerültek vissza a pápai kastélyba


2016-03-24 21:50:44  | cikk: Babos Petra  | 


Újabb Esterházy relikviák kerültek vissza a pápai kastélyba főképe
Az Esterházy-kastély főúri enteriőr tereinek megnyitása után többen is felkeresték az intézményt pápai, illetve innen elszármazó családok, hogy vannak olyan tárgyak a birtokukban, amelyek egykor az Esterházy-kastélyban voltak.

Az Alpár család már nem első alkalommal adományozott a kastélynak, hiszen pár évvel ezelőtt címeres pohárral, porcelán tányérral és kiöntővel lepte meg az intézményt. Most ismét az Alpár család nagylelkű felajánlásának köszönhetően négy zöld margaréta mintájú kispohár került vissza a kastély tulajdonába.

Boros Katalin, az Esterházy-kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, nagy öröm számukra, hogy újabb tárgyak kerültek vissza a kastélyba, bővítve ezzel a kiállított anyagot.

Alpár András és húga, Pappné Alpár Anikó elmesélték, a pápai Esterházy-kastély felújításának híréről külföldön, az Egyesült Államokban értesültek, s mivel részesei voltak a kastély hagyaték egy részének, úgy gondolták, visszaadják az intézménynek.
-Nagyapám a háború előtt és idején a kastélyban dolgozott, s fizetés helyett a konyháról tárgyakat kaptak. Nem hat darabot, nehogy készletként lehessen értékesíteni. Amikor meghallottunk, hogy felújítják a kastélyt, úgy döntöttünk, a nálunk lévő tárgyakat visszaadjuk.
Alpár András és testvére meghatottan adták át a kis zöld poharakat, elmesélve, hogy gyermekkorukban sokat játszottak a kastély körül.
Unger Tamás átveszi Alpár Andrástól és Pappné Alpár Anikótól a hagyatékot

Unger Tamás alpolgármester köszönetét fejezte ki az Alpár családnak, majd elmondta, a kastély a város egyik jelképe, s azzal, hogy megújult, messze földön híressé tette Pápát, ezáltal a város újra felkerült az ország a turisztikai térképére.
- A kastély tárgyak nélkül, amelyek a hétköznapi élethez tartoztak, kevésbé tudna a látogatókra hatást gyakorolni. Ezáltal úgy érezzük, az Esterházyak visszaköltöztek közénk. Így egy élő kastélynak fogjuk fel az épületet. A most adományozott poharak által ismételten tovább bővült a kastély élete – hangsúlyozta az alpolgármester.

Az ajándékot Boros Katalin és Unger Tamás vette át, s helyezte el az Alpár család vitrinében.
Pappné Alpár Anikó elhelyezi a vitrinben a kis poharat

A városvezetés továbbra is várja azok jelentkezését, akiknek valamely, a kastélyból származó tárgy van a birtokában és azt ajándékként vagy letétként rendelkezésre bocsátaná, gazdagítva ezzel a kiállítás anyagát.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-28 13:17:03

Dr. Nagy Ákos az év pápai rendőre


ajánlott cikk főképe

2020-04-15 19:22:46

Fedett buszváró a Pálházapusztán élőknek


ajánlott cikk főképe

2020-03-30 14:37:43

Nincs igazolt beteg Pápán, elmarad a testületi ülés, holnaptól nem kell parkolási díjat fizetni - sajtótájékoztatót tartott a polgármester


ajánlott cikk főképe

2020-06-10 13:43:24

Kettő nyári tábort kínál a könyvtár