Nagy volt az érdeklődés az első régészeti tábor iránt


2016-07-22 09:26:44  | cikk: Babos Petra  | 


Nagy volt az érdeklődés az első régészeti tábor iránt főképe
A Gróf Esterházy Károly Múzeum hagyományteremtő szándékkal hirdetett 8 és 11 év közötti fiatalok számára régész tábort, melynek a Kékfestő Múzeum adott otthont. Az öt napos program során a résztvevők ízelítőt kaphattak az őskor, az ókor, a honfoglalás kora és a középkor időszakából játékos formában. A tábor fő célja az volt, hogy a gyerekek megismerkedjenek a korszakokkal, hogyan éltek akkor az emberek, mit csinálták, milyen ruhákat viseltek.
A játékos foglalkozássorozat tematikáját Péterváry-Szanyi Brigitta régész állította össze történelmi korszakok szerint, a múzeumpedagógiai foglalkozásokat M. Varga Veronika tartotta, míg Reidmár Linda a kézműves foglalkozásoknál segítette a gyerekek munkáját. Az őskoros napon agyagoztak, az ókori napon sisakot és fibulát, míg a honfoglalás napján tarsolylemezt és hajfonatkorongot, a középkori napon pedig pecsétet készítettek.
A táborozó fiúk és lányok rendszerint külön-külön kaptak kézműves feladatot. A honfoglalás napján a fiúk ezüst tarsolylemezt, míg a lányok arany hajfonatkorongot, vagyis hajdíszt alkottak réz- és alumínium lemezből.
A gyerekek egybehangzóan elmondták, nagyon jó volt a tábor, ahol sokat tanultak, és persze játszottak is.
Kalmár Bianka 10 éves kislánynak az édesanyja ajánlotta a tábort, amit nem bánt meg. Biának a szerdai nap tetszett a legjobban, mert arról a korról nemrégiben tanult. A kislány jövőre is szeretne a táborban részt venni, reméli, lesz majd lehetősége, s a barátait is elhívja erre a remek programra.
Molnár Bendegúz szerint élvezetes volt a tábor, hiszen megismerkedtek egy kicsit a történelemmel, amit majd az iskolában részletesebben tanulnak, de akkor már ez nem lesz újdonság. Bendegúz szerint a magyarok hősiességéből és kitartásából sokat lehet tanulni a mai napig.  A fiatal minden napot élvezett, de legjobban az agyagozást szerette.
A délutánokat sportfoglalkozások, sorjátékok és vetélkedők színesítették.  A honfoglalásos napon rovásírásos köveket kellett megkeresni a múzeum udvarán, majd a keresztnevüket is leírták a gyerekek rovásírással.
A tábort pénteken, a Hagyományok Hegyén tett kirándulással zárták.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-05 23:21:22

A hölgyeket ünnepelték a nyugdíjas egyesületnél


ajánlott cikk főképe

2020-03-15 20:32:11

Mától látogatható a Dürer-kiállítás a kastélyban


ajánlott cikk főképe

2020-01-09 18:10:07

A polgármester fogadta az eilati vendégeket


ajánlott cikk főképe

2020-02-28 20:46:27

Női vezetők a szervezetben