Ismét fúvós zene töltötte be a Fő teret


2016-07-23 15:43:52  | cikk: Babos Petra  | 


Ismét fúvós zene töltötte be a Fő teret főképe
Bár a nemzetközi fúvósfesztivál véget ért, azonban péntek este ismét fúvós zene töltötte a Fő teret, a Fő téri nyár elnevezésű programsorozat keretében. Ezúttal a belgiumi Harmonie De Jonge Scheuten fúvószenekar mutatkozott be.
A csoport magyarországi turnéjának egyik állomása Pápa volt. A zenekar neve magyarra fordítva az, hogy fiatal növényhajtás. A csapat az Antwerptől 30 km-re található Wuustwezel- ből indult. A fúvószenekar tagjai mind elkötelezettek a zene iránt, repertoárjuk több zenei stílust is lefed, így próbálnak meg minél több ember zenei ízléséhez igazodni. A zenekar 1879-ben alakult, 147 éve. Először, mint katonazenekar működtek, de rövid időn belül kiegészültek fafúvósokkal, s így alakultak fúvószenekarrá. Eleinte klasszikus indulókat játszottak, de ahogyan a többi zenekar, ők is újítottak a repertoáron. A zenekar tagjai amatőrök, de vannak köztük profi zenészek is. Minden évben három koncertet szerveznek, de örömmel lépnek fel fesztiválokon, esküvőkön és egyéb programokon. 2011-ben az Antwerp megyei versenyen 96 százalékos teljesítményt értek el, ami a zenekar eddigi legjobb eredménye, s melyre nagyon büszkék. Idén ismét részt vesznek ezen a megmérettetésen, ennek egy felkészítő időszaka ez a magyarországi turné.
-Négy évente turnézni indulnunk, s idén Magyarországra esett a választás, amit nem bántunk meg. Örülünk, hogy Pápára is eljutottunk, mivel nagyon szívesen láttak bennünket a helyiek. A várost megtekintettük a pénteki nap folyamán, nagyon szép kis település – tudtuk meg Ann Leemanstól, a csoport szervezőjétől, aki hozzáfűzte, Alsóörsön van a szállásuk, s szombaton Székesfehérváron lépnek fel, majd a jövő hét elején haza utaznak.
A belga zenekar nagyon jól érzi magát Magyarországon
Horváth Dorina, a Pápai Fúvósok Egyesületének vezetőségi tagja kérdésünkre elmondta, örömmel vették a megkeresést a belga zenekartól, hogy szeretnének Pápán is fellépni, így folyathatják a fesztivált a péntek esti koncerttel.
A pápai zenekar oszlopos tagjától megtudtuk, nagy boldogsággal tölti el a zenekart, hogy a város és a lakosság részéről mennyi támogatást és szeretetet kapnak, amit ők a zenével köszönnek meg. Horváth Dorina hozzátette, fontos számukra, hogy új zenekarokkal, zenészekkel ismerkedjenek meg, reménykedve abban, hogy gyümölcsöző kapcsolat alakul ki, s a jövőben is együtt tudnak dolgozni.
Az est során elsősorban belga zenék csendültek fel, de természetesen köszönetként magyar dallamok is, mint például Brahms: 5. és 6. magyar tánc, Strauss: Éljen a magyar és Julius Fucik: Attila, magyar induló című darabjai. A hangversenyt a pápai fúvósok és belga zenekar közös előadása zárta. A másfél órás koncertet a zenebarát közönség vastapssal jutalmazta.
A Fő téri nyár programsorozat ma délután 17 órától folytatódik. Ekkor néptáncbemutatót láthatnak az érdeklődők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-15 13:21:43

Állatmentő akció a Bázisrepülőtéren


ajánlott cikk főképe

2020-05-16 10:45:55

A koronavírus személyes történeteit gyűjti össze a Gróf Esterházy Károly Múzeum


ajánlott cikk főképe

2020-04-17 11:52:51

Online lelki megerősítés és mentálhigiénés tanácsadás a Lélek és Tradíció Alapítvány jóvoltából


ajánlott cikk főképe

2020-04-29 20:50:33

Megkezdődött a kivitelezés a Külső-Várkertben